Vlaamse Overheid

Trefdag Integrale Jeugdhulp op 8 mei 2009

Vlaamse overheid

woensdag 6 mei 2009

Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin nodigt u graag uit voor de Trefdag Integrale Jeugdhulp in Antwerpen op 8 mei 2009.

Integrale jeugdhulp is een initiatief van de Vlaamse overheid om via een netwerk van jeugdhulporganisaties de hulp op elkaar af te stemmen en toegankelijker te maken. De netwerken worden per provincie (regio) georganiseerd.

"Wat met mijn huilbaby?" "Hoe bespreek ik de slechte resultaten op school?" "Hoe praat ik mijn puber zijn zelfmoordgedachten uit het hoofd?" "Help, ik wil hier weg, waar kan ik naar toe?" Elke jongere of volwassene komt wel eens in een situatie waarin hij of zij zich die vragen stelt.

Wanneer ouders en jongeren er op eigen kracht niet meer uit komen, kan jeugdhulp een uitweg bieden. Organisaties uit het algemeen welzijnswerk, centra voor leerlingenbegeleiding, centra voor geestelijke gezondheidszorg, organisaties uit de bijzondere jeugdbijstand en voorzieningen erkend door Kind en Gezin of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, ondernemen acties om ervoor te zorgen dat jongeren en hun ouders op een snelle en doeltreffende manier de hulp krijgen die ze echt nodig hebben.

De Trefdag Integrale Jeugdhulp richt zich tot de hulpverleners, stafmedewerkers, directies en cliëntvertegenwoordigers van alle partnerorganisaties van Integrale Jeugdhulp in de regio Antwerpen. Maar de praktijkvoorbeelden, de onderzoeksvoorstellen en de suggesties voor het toekomstig beleid, zijn relevant voor de Integrale Jeugdhulp in alle Vlaamse regio's.

In de voormiddag kunnen de deelnemers kiezen uit negen werkwinkels waarin hulpverleners uit de provincie toelichten hoe zij de nieuwe werkingsprincipes van integrale jeugdhulp in de praktijk brengen. Of ze kunnen een werkbezoek brengen aan organisaties die vertellen over hun ervaring met participatie van ouders en jongeren in de jeugdhulp.

Een greep uit de onderwerpen: "Waar kan ik terecht als een gezin "op ontploffen" staat?" "Hoe maak je van een crisis een nieuwe start?" "Hoe voer ik een confronterend gesprek?" "Hoe kan een jongere meebeslissen over de hulp die hij krijgt?" "Wat mag en wat moet een cliënt weten?"

In de namiddag verkennen drie creatieve denkers en doeners uit Vlaanderen wat er anders kan in de benadering van cliënten, in de werking van voorzieningen en in de hulpverlening. Tot slot vertellen beleidsmakers hoe zij dit ondersteunen en wat hun toekomstvisie is.

Het programma van de Trefdag Integrale Jeugdhulp, evenals het inschrijvingsformulier, zijn te vinden op de website www.vlaanderen.be/jeugdhulp (zie onder regio Antwerpen).

De trefdag vindt in de voormiddag plaats in het Huis van de Sport, Boomgaardstraat 22, Antwerpen. Na een picknick in het Albertpark wordt de dag vervolgd in het Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, Antwerpen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Jan De Ridder, regioteam Integrale Jeugdhulp Antwerpen Gsm: 0499 54 63 50
E-mail: jan.deridder@wvg.vlaanderen.be

Liesbeth van Huffelen , woordvoerster , Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Tel: 02 553 32 48
E-mail: liesbeth.vanhuffelen@wvg.vlaanderen.be

Bijlagen:


* (pdf, 409 kB)