GroenLinks GroenLinks.nl» "Het Nederlands belang bestaat niet" Grote tekst

"Het Nederlands belang bestaat niet"

Ter ere van het afscheid van Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk organiseert GroenLinks op 8 mei 2009

"Het Nederlands belang bestaat niet"

een feestelijke bijeenkomst met inhoud! Aansluitend is er een afscheidsreceptie.

Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam (routebeschrijving)
U vind het aanmeldformulier onderaan deze pagina. 14.30 uur zaal open
15.00 - 16.45 uur symposium "Het Nederlands belang bestaat niet" 17.00 uur aanvang afscheidsreceptie
18.30 uur einde programma

Kathalijne en Joost ergeren zich in toenemende mate aan (kandidaat-)Europarlementariërs die claimen het Nederlands belang in de Europese politieke arena als leeuwen te gaan verdedigen. De vraag is of er een objectief Nederlands belang bestaat. Nadat beiden 10 jaar op deze unieke en bijzondere plek als volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement (EP) hebben gefunctioneerd blijkt dat vooral politieke opvattingen een leidende rol spelen bij besluiten. Onder leiding van gastvrouw Funda Müjde gaan zij hierover graag op 8 mei met u en anderen in gesprek.

Symposiumprogramma "Het Nederlands belang bestaat niet"

15.00 uur Geert Mak, journalist-historicus
15.20 uur Richard Corbett, lid Europees parlement voor de Labour Party 15.40 uur Dany Cohn-Bendit, fractievoorzitter van de Groene Fractie 16.00 uur Lara Rense in gesprek met Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk
16.30 uur afsluiting door Judith Sargentini

Geert Mak opent het symposium met een korte schets over de Nederlandse en Europese geschiedenis en de ontwikkeling van wat nu de Europese Unie van 27 lidstaten is. Vervolgens spreekt Richard Corbett, sinds 1996 lid van de socialistische fractie in het EP, expert over besluitvorming in het EP. Dany Cohn-Bendit, studentenleider in Parijs in 1968, EP-lid sinds 1994 en vanaf 2004 fractievoorzitter van de Groene fractie in het EP, geeft zijn ongezouten mening over het nationaal belang.

Lara Rense gaat in gesprek met Kathalijne en Joost over hun visie op het Nederlands belang, over alle in's en out's van het vak van Europees volksvertegenwoordiger en nog veel meer...

Het symposium wordt afgesloten door Kathalijne en Joost die hun werk symbolisch zullen overdragen aan Judith Sargentini, lijsttrekker van GroenLinks voor de Europese verkiezingen.

Ter gelegenheid van dit symposium geeft het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks in samenwerking met de GroenLinks Eurodelegatie een bundel uit met als thema "Ons belang in Europa". Met hierin diverse bijdragen van opiniemakers en wetenschappers. Deze bundel zal tijdens het symposium gepresenteerd worden.

U bent van harte uitgenodigd om zowel het symposium als de afscheidsreceptie bij te wonen. Omdat we rekening moeten houden met een beperkt aantal plaatsen vragen we u om u aan te melden via onderstaand formulier.

Graag tot ziens op vrijdag 8 mei!