Gemeente Medemblik

51631 / 59567 51631

Nieuws

Molen de Haen op bijzonder transport

Op vrijdagmiddag 8 mei wordt het achtkant van Molen De Haen bij molenbedrijf de Leeuw geladen voor het transport naar de bouwplaats op de hoek van de Broerdijk en de A7 bij Abbekerk (Afslag 10a).

Hiermee is de restauratie van het achtkant voltooid. Eind maart 2006 is de molenstomp gedemonteerd en afgevoerd en in onderdelen getransporteerd naar de werkplaats in Schagen voor restauratie. Het achtkant van de molen is inmiddels weer in elkaar gezet en zal in zijn geheel naar de nieuwe lokatie aan de Broerdijk worden getransporteerd. De afmeting van dit achtkant is 12 x 7,5 meter en daarom wordt het met speciaal transport over de weg vervoerd.

De route loopt van Schagen, via de Hartweg langs Winkel naar de Westfriese dijk, langs de randweg naar de grasdrogerij van Hartog. Vandaar gaat het "tegen het verkeer in over de A7 naar het viaduct 10a".

Om verkeershinder te vermijden vindt het transport tot Lambertschaag plaats op vrijdagmiddag. Zaterdagochtend, op Nationale Molendag, gaat het transport om 5.30 uur verder over de A7. De molenromp van de Haen zal naar verwachting om ca. 7.00 uur op zijn nieuwe lokatie aan de Stationsbuurt te Benningbroek gezet worden.

Het achtkant van deze molen uit 1740 wordt gebruikt voor het nieuwe wegrestaurant aan de A7. Met verplaatsing van de uit 1848 daterende voormalige korenmolen De Haen uit Sijbekarspel naar de A7 verschijnt in Medemblik een toeristische trekpleister van formaat. Een molen, een restaurant en een perron voor de stoomtram.Bovendien kan de molen na ruim 25 jaar inspanning daarmee behouden blijven. Op de oude plek van `De Haen' aan de Westerstraat in Sijbekarspel komen woningen voor junioren en senioren.

Meer informatie over project molen De Haen.