Gemeente Putten

Gemeente Putten kiest voor bronscheiding plastic verpakkingsafval

In de gemeente Putten wordt sinds januari 2009 - in afwijking van de overige regio-gemeenten - het plastic verpakkingsafval gescheiden ingezameld via de speciale afvalzak voor plastic verpakkingsafval. Hero Op grond van een overeenkomst van het verpakkende bedrijfsleven, het rijk en de geÂmeenten, zijn gemeenten verplicht om kunststof verpakkingen van huishoudens gescheiden in te zamelen. Dit kan door bronscheiding, waarbij burgers het plastic verpakkingsafval afzonderlijk aanbieden, of door nascheiding, waarbij de verwerker van het restafval het plastic uit het aangeboden afval haalt.

De gemeente Putten heeft gekozen voor bronscheiding. Het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval via de speciale afvalzakken past namelijk goed bij onze inzamelÂstructuur met afvalzakken en is eenvoudig in te passen, omdat de gemeente beschikt over een eigen reinigingsdienst. Bovendien zijn de inwoners al gewend aan het scheiden van plastic, omdat er sinds december 2006 al een brengsysteem voor kunststof op het gemeentelijke afvalbrengstation was. Door gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval hebben de inwoners direct financieel voordeel, want de afvalzakken voor plastic verpakkingsafval zijn goedkoper dan de blauwe restafvalzakken (⬠0,10 voor een afvalzak voor plastic verpakkingsafval; ⬠0,90 voor een restafvalzak).

Het inzamelsysteem van de gemeente Putten stimuleert inwoners tot afvalscheiding. AfvalÂscheiding is beter voor het milieu, omdat er minder afval verbrand hoeft te worden en dit afval kan worden hergebruikt. Bovendien besparen inwoners direct geld met afvalscheiding, omdat minder restafvalzakken nodig zijn.

In de Afvalwijzer, die jaarlijks huis-aan-huis wordt verspreid, staan alle afvalstromen verÂmeld en hoe/waar de inwoners deze gescheiden kunnen aanbieden. Een aantal afvalsoorten kan gratis worden aangeboden, zoals glas, drankkartons, elektrische apparaten, oud papier, textiel en klein chemisch afval. Ook stimuleert de gemeente thuiscomposteren van groente-, fruit- en tuinafval.

Uiteraard houdt de gemeente de ontwikkelingen op het gebied van afvalscheiding goed in de gaten. Als de inzameling van een afvalstroom via een andere werkwijze goedkoper wordt voor de burgers, terwijl hetzelfde milieurendement wordt behaald, zal de gemeente haar inzamelsysteem hierop aanpassen.

---