KNHS


Steeds meer paardenhouders geïnteresseerd in natuur en landgoedstatus 7 mei 2009
Zorg voor paard en landschap 4

In Nederland tonen steeds meer eigenaren van paardenbedrijven interesse voor rangschikking als landgoed onder de Natuurschoonwet (NSW). SBNL, organisatie voor particulier en agrarisch natuurbeheer, ontving afgelopen maand naar aanleiding van een mailing ongeveer 120 vragen hierover. Veel vragen gingen over de fiscale voordelen die te behalen zijn met de NSW. Deze belastingvoordelen bestaan onder andere uit successie vrij schenken en erven en uit jaarlijkse verlaging van de OZB en waterschapslasten. Een NSW landgoed is minimaal 5 hectare groot.

SBNL verstuurde de mailing om de belangstelling te peilen voor natuurontwikkeling op terreinen van paardenhouders. De vragen van de respondenten hadden betrekking op functieverandering, aanleg en onderhoud van landschapselementen en beplanting rond gebouwen en erf. Men is vooral geïnteresseerd om de voordelen van een NSW rangschikking te combineren met verfraaiing van de eigen terreinen. In veel gevallen zijn subsidies beschikbaar voor de aanleg van natuur en/ of landschapselementen.
Onder de respondenten werden 5 boeken Paard en Landschap verloot, een productie van SBNL, KNHS en Landschapsbeheer Nederland. Paardenhouders met interesse voor natuurontwikkeling of de landgoedstatus kunnen contact opnemen met SBNL via telefoon 0318-57.83.57 of e-mail info@sbnl.nl