Gemeente Den Helder

Succes in strijd tegen taalachterstand op: 2009-05-08

Steeds meer ouders in Den Helder brengen hun kinderen naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Dat is goed nieuws, vindt ook het kabinet. De kinderen worden daar extra gestimuleerd in hun ontwikkeling. Vaak is er ook extra aandacht voor taal. Een recente toename van het aantal aanvragen lijkt voor een deel het gevolg van een informatiefolder die de gemeente aan ouders van jonge kinderen stuurde.

Taal is heel belangrijk om mee te kunnen doen in onze samenleving. In vrijwel alle peuterspeelzalen en in een aantal kinderdagverblijven van Stichting Peuterplezier en Stichting Kinderopvang Den Helder-Texel is extra aandacht voor taal. Kinderen kunnen daar meedoen aan speciale taalprogramma's. Op een speelse manier leren de kinderen nieuwe woorden en zinnen. Hun Nederlands wordt beter. Hierdoor hebben de kinderen later een goede start op de basisschool.

Kabinet: voorkom taalachterstand
Den Helder besteedt veel aandacht aan deze zogeheten voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Het is daarbij ook kabinetsbeleid. "Kinderen moeten alle kansen krijgen zich te kunnen ontwikkelen. Dit is essentieel voor hun toekomst", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma. Het kabinet wil in 2011 een kwalitatief goed aanbod van voor- en vroegschoolse educatie voor alle peuters en kleuters met een risico op een taalachterstand. Het heeft de gemeenten opdracht gegeven zoveel mogelijk kinderen voor deze voorschoolse educatie te bereiken. Er mogen geen kinderen meer tussen wal en schip vallen.

Folder ondersteunt aanbod Den Helder
In Den Helder werken Stichting Peuterplezier en Stichting Kinderopvang Den Helder-Texel aan een kwalitatief goed aanbod van voor- en vroegschoolse educatie. Om deze organisaties hierin te ondersteunen, ontwikkelde de gemeente onlangs de informatiefolder `Spelenderwijs, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Den Helder'. De folder is verstuurd aan ouders van van zeer jonge kinderen en wijst op het belang, de mogelijkheden en de kosten van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Den Helder. Die kosten zijn bijvoorbeeld vaak veel lager dan ouders denken.

"Een goede actie!"
Sanne Mokveld, manager van stichting Peuterplezier is zeer te spreken over het initiatief van de gemeente: "We merkten al gelijk dat er meer belangstelling was voor onze website. Er werd ook wat vaker gebeld voor informatie. In onze opvatting trekt deze folder ook ouders die twijfelen over plaatsing over de streep. Een goede actie. Fijn dat het werk van peuterspeelzalen op deze wijze steun
krijgt!" Ook Thea Andreae, directeur van Stichting kinderopvang Den Helder-Texel, vindt het belangrijk dat de gemeente een actief beleid voert op het werven van kinderen voor de peuterspeelzalen. "Wij merken dat de belangstelling voor de peuterspeelzalen weer iets toeneemt. Gelukkig zien veel ouders zelf ook het belang er van in dat hun peuters de peuterspeelzaal bezoeken. Voor ouders met een laag inkomen hoeft er geen enkele belemmering te zijn om naar de peuterspeelzaal te komen. Het bezoek aan de peuterspeelzaal is namelijk gratis bij een gezamenlijk bruto inkomen van maximaal EUR 1735,-. Wij merken dikwijls dat niet iedereen hiervan op de hoogte is."

Volgend jaar uitbreiding
Volgend schooljaar wordt het aantal lokaties met extra aandacht voor taal verder uitgebreid. De folder 'Spelenderwijs' wordt dan opnieuw uitgebracht en in grotere oplage verspreid.