Enexis jaarverslag 2008 Klanttevredenheid en betrouwbaarheid netwerk

08/05/2009 10:15

Enexis B.V.

PERSBERICHT

8 mei 2009

Enexis jaarverslag 2008

Klanttevredenheid en betrouwbaarheid netwerk in 2008 verder gestegen

Voor Enexis B.V.(voorheen Essent Netwerk) heeft het jaar 2008 in het teken gestaan van de voorbereiding op de voorgenomen eigendomssplitsing. Het jaarverslag laat zien dat met Enexis een robuust bedrijf is ontstaan met een gezonde vermogenspositie en een grote leveringszekerheid. De financiële resultaten zijn bevredigend. Het resultaat na belastingen is weliswaar gedaald naar E 147,5 mln, maar is voornamelijk veroorzaakt door eenmalige kosten.

In 2008 is veel energie gestoken om van Enexis een robuuste onderneming te maken die na de eigendomssplitsing in staat is haar wettelijke taken als netbeheerder zelfstandig en transparant uit te voeren. In 2008 zijn de vernieuwde missie, visie en identiteit vastgesteld. Verwacht wordt dat de eigendomssplitsing in de loop van 2009 zijn beslag zal krijgen, maar uiterlijk 1 januari 2011.

Resultaat

Als gevolg van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) zijn op 31 december 2007 de elektriciteits- en gasnetwerken economisch en juridisch overgedragen aan Essent Netwerk B.V. Daarnaast is, eveneens als gevolg van de WON, het beheer van de hoogspannings- netten per 1 januari 2008 overgedragen aan de landelijke netbeheerder TenneT. Het resultaat na belastingen is met E 56,3 mln gedaald naar E 147,5 mln, maar dit werd vooral veroorzaakt door lagere gereguleerde tarieven en eenmalige kosten als gevolg van de opbouw van de Enexis organisatie. De effecten van prijsstijgingen en inflatie zijn gecompenseerd door efficiencymaatregelen. De investeringen in de elektriciteits- en gasnetten zijn met ruim 6% gestegen naar E 334 mln.

Klanttevredenheid en betrouwbaarheid

De stijgende trend in de klanttevredenheid in 2008 is verder doorgezet. De gemiddelde score van 7,4 ligt boven het landelijke gemiddelde. Daarnaast was de betrouwbaarheid van onze netten met een gemiddelde uitval van 22 seconden van het gasnet en 22 minuten van het elektriciteitsnet ook in 2008 uitstekend.

De continue aandacht voor veiligheid heeft in 2008 opnieuw tot een daling van het aantal ongevallen geleid. Qua veiligheid en betrouwbaarheid behoort Enexis tot de kopgroep van vergelijkbare bedrijven binnen Europa.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Enexis heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in haar vaandel staan. In dat kader is in 2008 de focus gelegd op een vermindering van het energieverbruik, de mobiliteit en de betrokkenheid van medewerkers. Daarnaast is er een visie ten aanzien van energietransitie geformuleerd waarbij het (Mobile) Smart Grid (slim netwerk om het terugleveren van energie mogelijk te maken voor onze klanten op het bestaande energienet), elektrisch vervoer, decentrale opwekking en groen gas belangrijke pijlers vormen. Enexis is een belangrijke speler op de arbeidsmarkt en biedt mensen met een technische achtergrond een goede baan in de energiewereld. Dit is nodig om kennis en kwaliteit ook in de toekomst te borgen.

Over Enexis

Enexis is de onafhankelijke netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoost Polder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Zij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energiedistributie-netwerken. Daarmee is Enexis de schakel tussen de 2,5 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ruim 3.500 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energielevering. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.


---

Voor meer informatie,