Provincie Overijssel

Yvonne Ziel leest haar winnende column

winnaaryvonneziel-ptuk.jpg (10 Kb)
De jury is zeer te spreken over de manier waarop Yvonne het thema vrijheid en identiteit in verband brengt met haar persoonlijke geschiedenis. Yvonne vertelt over het thema dat centraal staat in haar column: "Wanneer je in vrijheid leeft, ben je je eigenlijk weinig bewust van wat die vrijheid inhoudt. Vrijheid is niet duidelijk zichtbaar, je staat er niet echt bij stil. Daar wilde ik kritisch naar kijken."

De column:

Is vrijheid een immigrant?

Vandaag wilde ik een experiment wagen om te testen wat het is om vrij te zijn. Daarom probeerde ik vanaf mijn eerste stap uit bed in al mijn doen en laten intensief op mijn vrijheid te letten. Helaas bleek deze opdracht meteen al niet te doen. Bij mijn tweede stap piekerde ik al met vragen in mijn hoofd. Hoe let je goed op vrijheid die voor je gevoel gewoon zo nauw verweven is met je leven, dat ze voor een groot deel onzichtbaar is geworden?

Vaak sta ik bijvoorbeeld niet stil bij het feit, dat ik nu in een land woon waar ik vrij ben om mijn mening te uiten en waar ik zelf mijn godsdienst, werk en studie kan kiezen. Maar wat houdt het begrip vrijheid nu verder in? Is het een diep gevoel van zelfstandigheid, de ervaring dat ik niet gedwongen wordt? Of is vrijheid de mogelijkheid om speelruimte te ontvangen, om over grenzen heen te gaan en mezelf te ontplooien? En hoe verhoudt zich mijn vrijheid tot mijn medemensen? Ik kom er niet zo snel uit.

En dat ondanks het feit dat ik ook andere, onvrije tijden heb gekend, omdat ik als "Zonenkind" in de DDR opgegroeid ben. Het grappige is, dat ik in die tijd net als andere Oost-Duitsers, wel wist wat vrijheid was, hoewel ze niet onder ons woonde. Ze leek een illusie, omdat ze altijd achter de muur bleef: een idee van het Westen. Toen de muur viel, kwam de vrijheid eindelijk als immigrant ons land binnen, maar voor velen van ons bleef ze een moeilijk en vreemd begrip. Zodra de vrijheid arriveerde, ben ik net als vele jongeren, na een korte kennismaking er vandoor gegaan.

Nu ik dit schrijf, is de muur al bijna 20 jaar weg en ik zit nog steeds `vrij en blij' in het Westen. Maar hoe gek ook: het begrip vrijheid is een vreemder begrip voor me geworden dan toen ik nog in de DDR woonde. Ik heb vrijheid maar heb vaak niet het gevoel dit voldoende te waarderen: ik zie haar niet. Daardoor voel ik me weer onvrij, ook al is er geen muur meer om mijn land heen. Ik verlang naar een nieuwe vrijheid die me van binnenuit durfkracht geeft om niet weg te lopen, maar te blijven. Hiervoor heb ik verbondenheid nodig! Und Sie?

foto: Hans van Eijsden