FNV Bondgenoten

Keurmerk Touringcarbedrijven maakt zich verdacht

FNV Bondgenoten heeft het vertrouwen opgezegd in de Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven en is uit het college van toezicht van die organisatie opgestapt.

Bedrijven kunnen zich bij SKT aansluiten om het keurmerk te mogen voeren. De stichting beloofde zich sterk te maken voor het naleven van de cao's in het gesloten busvervoer, maar blijkt in de praktijk een papieren tijger.

Uit FNV-onderzoek blijkt dat de cao's bij
touringcarbedrijven opmerkelijk vaak niet worden nageleefd. Tussen de personeelsbestanden en de omvang van de premieafdrachten doemt een gat op van maar liefst 1.500 mensen.

Het keurmerk zou dus in actie moeten komen tegen veel van de bij haar aangesloten bedrijven. "Je zou verwachten dat het keurmerk de ene na de andere gele kaart uitdeelt aan haar leden, maar ondanks onze concrete tips en aanwijzingen gebeurt er helemaal niets!" constateert Brigitte Paas, bestuurder in de sector vervoer van FNV Bondgenoten.

FNV Bondgenoten voert de actie Vuile Was sinds zomer 2008. Met deze actie trekt de bond na hoe de werkgevers in deze sector de CAO Besloten Busvervoer naleven. Deze sector kampt vanouds met een slecht imago, door gerommel met rijtijden en arbeidsvoorwaarden.