ABVAKABO FNV

Eerste onderhandeling cao Provincies 2009-2010

Bonden en werkgevers hebben de eerste onderhandelingsronde gevoerd over de nieuwe cao Provincies 2009-2010. ABVAKABO FNV spreekt over een goed begin. Er is op twee punten al overeenstemming bereikt: de cao kent een looptijd van een jaar en het interpretatieverschil tussen provincies over de tijdelijke overgangsregeling werktijdvermindering voor oudere werknemers is opgelost.

Zo'n eerste onderhandeling stelt doorgaans inhoudelijk nog niet zoveel voor. De wederzijdse inzetten worden toegelicht en er wordt globaal afgetast welke visies daaraan ten grondslag liggen.

Harde afspraken

ABVAKABO FNV heeft in een toelichting aangegeven dat de bond naar aanleiding van het voorjaarsakkoord harde
afspraken wil maken over werkzekerheid. Hoe beter de afspraken over werkzekerheid hoe meer de bond bereid is loon
te matigen. Daarnaast wil ABVAKABO goede afspraken maken over opleiding, ontwikkelingen loopbaanmogelijkheden voor de provincie ambtenaren.

De inzet van de werkgever valt ABVAKABO wat tegen, doorat het grote ambities of een arbeidsvoorwaardelijke visie mist. Geen loonsverhoging, wat kleine aanpassingen in het beloningssysteem, wat technische wijzigingen, een paar pilots en de mogelijkheid om 40 uur te kunnen werken.

Onjuiste argumenten

De provincies willen een nullijn. Bijzonder is wel dat ze dit onderbouwen met onjuiste argumenten. Ze verwijzen naar het voorjaarsakkoord waar dit zou zijn overeengekomen. Dit is niet juist want er is toch echt koopkracht behoud afgesproken en dat is geen nul. Ook wordt er verwezen naar een stijging van de pensioenkosten voor de provincies. Eveneens niet juist, want hier is pas in 2010 sprake van.