Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Plantenruilmarkt Beverwaard

Winkelend publiek verrast

De Plantenruilmarkt van de Tuinacademie Beverwaard in het Beverwaardse winkelcentrum verraste zaterdag 25 april het winkelend publiek. Flink wat mensen die eerst boodschappen deden, ontdekten pas daarna onze ruilmarkt en kwamen later naar het winkelcentrum terug met een tas vol stekjes, aldus vrijwilligster Nel Snoek van Tuinacademie Beverwaard.

En dat leverde flink wat nieuwe klanten op voor de ruilmarkt die vorig jaar voor het eerst aan het Slangenburgplein werd gehouden. Het principe is simpel. Steek thuis een paar aardige stekjes uit de grond en ruil ze op de Plantenruilmarkt om voor plantjes die je graag in de tuin of op het balkon wilt hebben. De Plantenruilmarkt wordt gefinancierd door deelgemeente IJsselmonde, Woonbron, Woonstad Rotterdam en Pact op Zuid.

Bezoekers geven elkaar tips
Niet alleen de vrijwilligers van de Tuinacademie waren een vraagbaak, ook de bezoekers zelf voorzagen elkaar van tips om balkon en tuin er beter uit te laten zien. En die spontane uitwisseling, daar was t de initiatiefnemers precies om te doen. Een succes dus die Plantenruilmarkt, passend in een wijk met opvallend veel tuinen en parkjes. Portefeuillehouder Bram van Hemmen: Waar anders in Nederland vind je een Tuinacademie? Dat is nu typisch iets Beverwaards. Mensen ontmoeten elkaar en leggen waardevolle sociale contacten. En niet eenmalig, maar het hele jaar door, want de Tuinacademie lééft in de Beverwaard. Het is een bindmiddel dat mensen een goed gevoel geeft".

Allereerste plant voor het balkon
De ruilbeurs was zaterdag opgesplitst in kramen met verschillende afdelingen. Een afdeling voor groenblijvende planten bijvoorbeeld en een aparte kraam met vruchtenplanten zoals bramen, tomaat en citroenmelisse. Ook een tafel met heesters en met bloeiende planten ontbrak niet. Bovendien konden bezoekers zich ter plekke inschrijven voor nieuwe cursussen en informatiebijeenkomsten van de Tuinacademie. Over het verwijderen van onkruid bijvoorbeeld of het snoeien van heesters. Voor sommige Beverwaarders was de Plantenruilmarkt de allereerste kennismaking met de wereld van de buitenplanten. Voor Yvon bijvoorbeeld: Ik woon nu 9 jaar aan de Oude Watering. Met een balkon, maar daar staan alleen twee tuinstoelen op. Nu komt er voor het eerst ook een plant te staan. En ze tilt trots haar pot met bamboeplant op. Gekregen zonder dat ik er wat voor in hoefde te leveren.