Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 8 mei 2009

Ikkieswijzer.nl geeft duidelijkheid bij Europese verkiezingsprogramma's

Gepubliceerd op 8 mei 2009

Wie geen tijd heeft om alle EU-verkiezingsprogramma's door te lezen kan vanaf vandaag terecht op ikkieswijzer.nl. Deze website is een zoekmachine voor de Europese verkiezingen 2009. Typ in waar je in geïnteresseerd bent, lees, vergelijk en kies. Op ikkieswijzer.nl staat in duidelijke bewoordingen wat de verschillende partijen beloven in hun programma's en op wat voor personen er kan worden gestemd.

De website is ontwikkeld door onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), in samenwerking met Kieskompas en met een subsidie van het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op ikkieswijzer.nl zijn verkiezingsprogramma's uit alle EU-lidstaten verzameld. Voor elk land is in één oogopslag te zien waar de partijen hun nadruk leggen.

Unieke profielen voor elk EU-parlementslid

De UvA-onderzoekers hebben van elk van de 785 EU-parlementariërs een uniek persoonlijk profiel gemaakt, gebaseerd op hun EU-activiteiten vanaf 2004. Het profiel wordt getoond door middel van een woordenwolk met daarin de interessegebieden van die parlementariër, in alle 24 EU-talen.


Door deze profielen is gericht zoeken, eveneens in alle EU-talen, naar parlementariërs mogelijk. Om bijvoorbeeld te achterhalen wie zich regelmatig met auto's bezig houdt, zoek je op auto, voiture of car. Als zoekresultaat verschijnen de parlementariërs die auto's in hun portefeuille hebben. De onderzoekers hebben ook hun productiviteit, hun zichtbaarheid, en hun EU-reikwijdte bepaald. Zo is de meest actieve Nederlandse EU-politicus Erik Meijer (SP).

Politicalmashup.nl

Ikkieswijzer.nl is ontwikkeld door een team binnen het onderzoeksprogramma Politicalmashup van Maarten Marx, politicoloog en informaticus bij het Instituut voor Informatica aan de UvA. In dit programma raakt innovatie en onderzoek de praktijk. Fundamenteel onderzoek naar XML-databanken wordt toegepast in complexe zoeksystemen binnen enorme databestanden.

Eerder werd bijvoorbeeld polidocs.nl ontwikkeld. In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en de Tweede Kamer wordt op deze website bijna 200 jaar aan Handelingen uit de Tweede Kamer eenvoudig zoekbaar en toegankelijk gemaakt. Op dit moment gaat de database terug tot 1985.
Bron: UvA Persvoorlichting