Waterschap Roer & Overmaas


voor Heerlen en Schinnen

Afkoppelsubsidie waterschap voor Heerlen en Schinnen

Waterschap Roer en Overmaas stelt voor zowel de gemeente Schinnen als de gemeente Heerlen subsidie beschikbaar om regenwater van verhard oppervlakt af te koppelen van het riool. In totaal gaat het om een financiële bijdrage van het waterschap van ongeveer 55.000 euro.

De gemeente Heerlen ontvangt 47.500 euro subsidie van het waterschap voor het project reconstructie Zandweg. De gemeente gaat ruim 26.500 vierkante meter verhard oppervlak afkoppelen van het riool. De gemeente Schinnen krijgt van het waterschap een kleine 7.500 euro voor het afkoppelen van ruim 4.000 vierkante meter verhard oppervlak van het riool van de Brede School.

Waterschap Roer en Overmaas kent een stimuleringsregeling afkoppelen verhard oppervlak. Met deze regeling die geldt voor de periode van 2007-2012 wil het waterschap gemeenten, bedrijven en particulieren stimuleren om bestaand verhard oppervlak af te koppelen van het riool. In totaal heeft het waterschap voor deze regeling tot 2012 1,5 miljoen euro gereserveerd.

Het voordeel van de afkoppeling is dat het schone regenwater niet vermengd raakt met het vuile rioolwater. De riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden zo minder belast en het schone regenwater gaat terug de natuur in.

De regeling, die loopt tot 2012, geldt alleen voor bestaande bebouwing. Particulieren kunnen zo'n 5 tot 20 euro subsidie krijgen per vierkante meter die ze afkoppelen van het riool. Bij een gemiddeld dak van 80 m² kan dat behoorlijk oplopen. De afhandeling van subsidieverzoeken lopen via deelnemende gemeenten. Dat zijn op dit moment Brunssum, Beek, Echt-Susteren, Eijsden, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Schinnen, Onderbanken, Roerdalen, Roermond, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals en Valkenburg aan de Geul.