Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



4. Antwoorden op kamervragen van Schippers over de financiële positie van ziekenhuizen

Antwoorden op kamervragen van Schippers over de financiële positie van ziekenhuizen

Kamerstuk, 6 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC-K-U-2923634

6 mei 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Schippers (VVD) over De financiële positie van ziekenhuizen (ingezonden 1 april 2009).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Schippers over De financiële positie van ziekenhuizen (ingezonden 1 april 2009)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de analyse van de financiële positie van Nederlandse ziekenhuizen, uitgevoerd door Prismant, waaruit is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen financieel ongezond is?

Ja

Vraag 2

Kunt u aangeven hoe het staat met de Quick Scan van de financiële positie van de verschillende Nederlandse ziekenhuizen, die u bij eerdere discussies over ziekenhuizen heeft toegezegd? Moeten de door Prismant vrijgegeven gegevens worden gezien als de toegezegde Quick Scan? Zo nee, op welke termijn denkt u dan te komen met uw analyse?

Het Prismant-onderzoek is niet de aangekondigde quick-scan. Samen met de uitkomst van de nadere invulling van het beschikbare bedrag uit het Aanvullend beleidsakkoord zal ik u vóór 1 juni rapporteren over de uitkomsten van de quick scans.

Vraag 3

Kunt u een inhoudelijke reactie geven op het Prismant onderzoek? Deelt u de mening dat het feit dat ziekenhuizen zo massaal in financiële problemen verkeren, eerder duidt op een algemeen gevolg van systeemwijzigingen, dan op slecht financieel management? Zo ja, bent u dan bereid en voornemens maatregelen te treffen? Zo nee, hoe kijkt u dan aan tegen deze ontwikkeling, tegen de gevaren van massaal slechte financiële posities van ziekenhuizen en tegen de gevolgen hiervan?

Zie mijn antwoord op de vragen 1 en 2 van de heer Van Gerven.

Vraag 4

Wilt u, gezien de zorgelijke situatie, deze vragen met meer dan de gebruikelijke spoed beantwoorden?

De vragen zijn met de gebruikelijke spoed beantwoord.


1) Prismant, 23 maart 2009

2) AD, 21 maart 2009

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Kant en Van Gerven (beiden SP), ingezonden 30 maart 2009 (vraagnummer 2009Z05854).