FNV

zwangerschap

8-5-2009

Verlenging zwangerschapsverlof nog onzeker

De FNV is teleurgesteld dat het Europees Parlement deze week niet heeft gestemd over een voorstel om het zwangerschapsverlof te verlengen van veertien naar twintig weken. Doordat er meer amendementen waren ingediend dan toegestaan is de kwestie doorgeschoven naar de commissie vrouwenzaken van het Europarlement.

Het voorstel van de parlementscommissie ging verder dan dat van de Europese Commissie, die een zwangerschapsverlof van achttien weken had geopperd. Nederland kent nu een zwangerschapsverlof van zestien weken. Daarmee zitten we binnen Europa aan de lage kant. Veel Europese landen hebben langer verlof na de bevalling, vaak in combinatie met een betaald ouderschapsverlof. Dat laatste is in Nederland nog steeds zeer minimaal betaald.

Vooral de Scandinavische landen hebben lang verlof na de geboorte van een kind; in combinatie met het betaalde ouderschapsverlof een jaar. Dat geldt ook voor een aantal voormalig Oostbloklanden. Tsjechië kent 28 weken zwangerschapsverlof.

Onderzoek Uit een onderzoek van FNV Bondgenoten onder verloskundigen bleek dat zeventig procent van de verloskundigen het huidige zwangerschaps- en bevallingsverlof van 16 weken te kort vindt. Uit de enquête blijkt verder dat veel vrouwen bij de verloskundige problemen op het werk melden als gevolg van hun zwangerschap. Een veelgehoorde klacht is het ontbreken van faciliteiten voor het afkolven van moedermelk. Ook levert het aanpassen van werktijden problemen op.

Verder blijkt uit een enquête onder vrouwen die bevallen zijn, dat een kwart na het verlof fysiek nog niet voldoende is hersteld en zich ziek moet melden.