Ernst & Young analyseert fiscale stimuleringspakketten in 24 landen

08/05/2009 11:46

Ernst & Young

Den Haag, 8 mei 2009 - Steeds meer regeringen zetten het fiscale instrument in om de economie te stimuleren. De nadruk ligt daarbij vooral op liquiditeits- en investeringssteun. Dat biedt kansen voor ondernemingen, ongeacht hun omvang. In de gids 'Worldwide fiscal stimulus - tax policy plays a major role' biedt Ernst & Young een overzicht van nationale fiscale stimuleringsmaatregelen. Opvallend zijn de overeenkomsten, maar ook de verschillen.

Marnix van Rij, partner Ernst & Young: "Succesvolle tax directors en eigenaren van familieondernemingen zullen hun blik veel meer op de toekomst richten en cashflow als vertrekpunt nemen. Er ontstaan legio kansen door tariefsverlagingen, aantrekkelijke stimuleringsregelingen en andere fiscale maatregelen die veel landen over de hele wereld royaal aanbieden. Deze fiscale stimuleringsregelingen kennen echter een prijskaartje: de begrotingstekorten lopen fors op. Dat is een bewuste keuze van politici om de economie aan te jagen, die niet zonder risico's is. Vroeg of laat gaat dat tot belastingverhogingen of tot forse bezuinigingen op overheidsuitgaven leiden. De staat kan niet ongelimiteerd schulden blijven maken."

Hoewel de aanpak van land tot land verschilt, illustreert Ernst & Young's gids dat veel landen hun stimulerende fiscale maatregelen op vergelijkbare soorten activiteiten richten:


- Versnelde afschrijvingsprogramma's - om de cashflow voor bedrijven te verbeteren.


- Carryforward- en carryback-maatregelen - om cashflowondersteuning te bieden door bedrijven die in het verleden winst maakten.


- Verlaagde vennootschapsbelastingtarieven - om de cashflow te verbeteren, de vraag en investeringen te stimuleren.


- Verbeteringen in de belastingfaciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling - om innovatie te stimuleren en nieuwe R?-activiteiten aan te trekken.


- Veranderingen in indirecte belastingen - om de vraag op peil te houden door de kosten van goederen en diensten te verlagen.


- Maatregelen om de inkomstenbelasting te verlagen, zodat consumenten meer gaan besteden uit het hogere netto-inkomen.

Als het om verschil in aanpak gaat, wijkt Nederland op twee onderdelen nadrukkelijk af. In tegenstelling tot andere landen heeft Nederland niet gekozen voor verlaging van BTW-tarieven. Ook in de inkomstenbelasting kiest Nederland een andere route. Er is geen sprake van verlaging van tarieven of het invoeren van extra tijdelijke aftrekposten. Veel andere landen zetten deze instrumenten wel in om op die manier de consumptie te stimuleren.

Een van de opkomende trends is dat de recent genomen fiscale stimuleringsmaatregelen tijdelijk van aard zijn. De nieuwe maatregelen zijn in veel gevallen speciaal gericht op het bevorderen van specifieke activiteiten, zoals het stimuleren van de productie, de ontwikkeling van technologie en het bevorderen van energiezuinige productie. In enkele gevallen is er sprake van een algemene ondersteuning aan bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf.

Over de gids

'Worldwide fiscal stimulus - tax policy plays a major role' is een gids over fiscale elementen van stimuleringspakketten in 24 landen en de Europese Unie. De gegevens zijn verzameld in maart en april 2009. De gids verschijnt aan de vooravond van de parlementaire behandeling van het Nederlandse pakket fiscale stimuleringsmaatregelen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://http:www.ey.com/nl