Gemeente Aalten


Grote belangstelling voor archeologie in Bredevoort

Op donderdag 7 mei 2009 vond er een open dag plaats op 't Zand in Bredevoort. Tijdens de open dag werden bezoekers geïnformeerd over de vondsten van het archeologisch onderzoek op 't Zand. Nadat de groepen 6, 7 en 8 van basisschool 't Bastion uit Bredevoort een bezoek hadden gebracht aan het terrein, begon om 14.00 uur de open dag voor het publiek.

Rondleidingen

Onder grote belangstelling gaf wethouder Ten Voorde een toelichting op de herinrichting van 't Zand en het archeologisch onderzoek. Vervolgens vonden er twee rondleidingen plaats onder leiding van het archeologisch bureau ADC. Tijdens de rondleidingen werden door het publiek uiteenlopende vragen gesteld. De geschiedenis van Bredevoort en de burcht in het bijzonder kan rekenen op een warme belangstelling bij de bevolking. Ook vanuit diverse andere plaatsen uit Nederland waren bezoekers naar de Open dag in Bredevoort gekomen.

Burcht van Bredevoort

Tijdens het archeologisch onderzoek zijn verschillende resten van de oude burcht van Bredevoort blootgelegd. De burcht is in de Middeleeuwen ontstaan op een kruispunt van wegen en markeert ook het ontstaan van Bredevoort zelf. Wanneer de burcht precies gesticht is niet bekend, maar de eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1188. In de loop der eeuwen heeft de burcht vele eigenaren gekend en nog meer gedaantewisselingen ondergaan. Het wordt steeds meer een heus kasteel met bijgebouwen, een wal en een gracht er omheen. Op 12 juli 1646 wordt de dan aanwezige kruittoren door de bliksem getroffen en ontploft. Die gebeurtenis markeert het einde van kasteel Bredevoort.

grote belangstelling publiek leerlingen van 't Bastion