Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen over de oproep van de vice-president van Zambia om homoseksuelen aan te geven

06-05-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham (ingezonden op 26 maart 2009 met kenmerk 2009Z05609) en het lid Boekestijn (ingezonden op 27 maart 2009 met kenmerk 2009Z05757) naar aanleiding van het bericht dat de vice-president van Zambia zijn burgers oproept homoseksuelen aan te geven.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van der Ham (D'66) over de oproep van de vice-president van Zambia om homoseksuelen aan te geven.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat vice-president George Kunda van Zambia zijn burgers waarschuwt om geen homoseksuele handelingen te verrichten en om mensen die homoseksuele handelingen verrichten aan te geven? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Bent u bereid, mede gezien de financiële steun die Nederland geeft aan Zambia en uw internationale beleid op het gebied van homo-emancipatie, de Zambiaanse regering aan te spreken op de uitlatingen van Kunda en de Kamer hierover te informeren?

Antwoord

Ja, in een gesprek met de ambassadeur van Zambia op 31 maart jl. is het ongenoegen van de Nederlandse regering over de uitspraak van de vice-president overgebracht. Daarnaast bestaat het voornemen om het onderwerp op te brengen in de komende artikel 8-dialoog tussen de EU en de Zambiaanse regering. De strafbaarstelling van homoseksualiteit in Zambia leidt in praktijk overigens tot op heden niet tot actieve vervolging, vanwege de zware bewijslast. Ook van geweld tegen homoseksuelen is geen sprake, maar homoseksualiteit blijft een taboe. De Nederlandse ambassade in Zambia heeft daarom begin 2008 het initiatief genomen voor de oprichting van een donornetwerk om de mensenrechten van seksuele minderheden te bespreken, alsmede de mogelijkheden om deze op een effectieve manier in Zambia aan de orde te stellen. Bij het overleg binnen dit netwerk worden ook lokale mensenrechtenorganisaties betrokken.


1) Gay Krant, 24 maart 2009: `Kunda: "Geef homo's aan"'

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor
Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over de oproep van de vice-president van Zambia om homoseksuelen aan te geven.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht: Kunda: "Geef homo's aan"? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het onwenselijk is om een regime te steunen dat openlijk oproept tot de aangifte van homoseksuelen?

Antwoord

In een gesprek met de ambassadeur van Zambia op 31 maart jl. is het ongenoegen van de Nederlandse regering over de uitspraak van de vice-president overgebracht. Daarnaast bestaat het voornemen om het onderwerp op te brengen in de komende artikel 8-dialoog tussen de EU en de Zambiaanse regering. Overigens heeft, voorzover bekend, niemand in Zambia gehoor gegeven aan de oproep van de vice-president.

Vraag 3

Indien Kunda zijn beleid met betrekking tot homoseksualiteit niet wijzigt, bent u dan bereid Nederlandse hulp op te schorten?

Antwoord

De huidige relatie met Zambia, die grotendeels bestaat uit ontwikkelingssamenwerking, biedt een goede basis om de dialoog over dit onderwerp aan te gaan. Homoseksualiteit blijft een taboe, maar van geweld tegen homoseksuelen is geen sprake. Vanwege de zware bewijslast leidt de strafbaarstelling van homoseksualiteit in praktijk ook niet tot vervolgingen. Verder moet bedacht worden dat Zambia op het gebied van mensenrechten doorgaans goed scoort. Ik zie dan ook geen aanleiding om de hulp op te schorten. Wel heeft de Nederlandse ambassade in Zambia begin 2008 het initiatief genomen voor de oprichting van een donornetwerk om de mensenrechten van seksuele minderheden te bespreken, alsmede de mogelijkheden om deze op een effectieve manier in Zambia aan de orde te stellen. Bij het overleg binnen dit netwerk worden ook vertegenwoordigers van lokale mensenrechtenorganisaties betrokken.


1) Gay Krant, 24 maart 2009: `Kunda: "Geef homo's aan"'
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl