Gemeente Harenkarspel


Gratis zakje zonnebloemzaadjes van de gemeente

Deze week vinden de inwoners van Harenkarspel in hun Omring Express ook een zakje zonnebloemzaadjes. Dit is een kadootje van gemeente Harenkarspel en HVCcompostering. Bedoeld als dank voor het aanbieden van ieders GFT afval in de bekende groene rolcontainers.

Het afval van groente, fruit en tuin wordt door de HVC omgevormd in compost en dat is weer nuttig voor de tuin. Ook wordt er biogas geproduceerd van dit organisch afval. Dit alles draagt bij aan een schoner leefmilieu. Compost is daarnaast zeer geschikt als bodemverbeteraar en zorgt voor voedingsstoffen in de grond. Biogas wordt in de transportsector gebruikt als milieuvriendelijke brandstof. Redenen genoeg dus om gft-afval apart te blijven houden. Afgelopen maand voerde gemeente Harenkarspel dan ook de campagne Gft, daar kun je iets mee. Via posters, advertenties en artikelen vestigden we extra aandacht op het nut en de noodzaak van het gescheiden aanbieden van gft-afval. Onderdeel van de campagne was de compostactie op zaterdag 28 maart, waar inwoners gratis compost konden halen bij de gemeentewerf. Dat was ook een actie om mensen te belonen voor het scheiden van hun gft-afval. Deze actie werd druk bezocht. De compost werd kosteloos beschikbaar gesteld door HVCcompostering. De campagnemaand sluit gemeente Harenkarspel deze week af met een andere beloning; alle inwoners ontvangen bij de deze editie van de Omring Express een zakje zonnebloemzaadjes.

Nog meer gftafval graag
Doelstelling van de campagne was om mensen bewust te maken van nut en noodzaak van het scheiden van gft-afval. Uiteindelijk willen we deze bewustwording graag terugzien in het inzamelgedrag van inwoners, zodat we nog meer en betere kwaliteit gft kunnen inzamelen. De komende maanden zullen uitwijzen in hoeverre we hier in zijn geslaagd. Inwoners die onverhoopt geen zakje zonnebloemzaadjes hebben ontvangen bij hun Omring Express, kunnen zolang de voorraad strekt een zakje ophalen in het gemeentehuis aan de Oostwal 2 in Tuitjenhorn.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600