Gemeente Aa en Hunze


Zesde jaar actualisatie provinciale floragegevens

Veldwerkers van de provincie Drenthe gaan vanaf half mei voor het zesde jaar achtereen het landelijk gebied in om de flora te inventariseren. Dit keer registreren zij planten in de gemeenten Emmen, Aa en Hunze en Tynaarlo. In tien jaar tijd moet voor de hele provincie een actueel overzicht beschikbaar zijn van bedreigde en ecologisch interessante plantensoorten. Met deze gegevens wordt een belangrijk aspect van de natuurkwaliteit van het landelijk gebied in beeld gebracht en worden beschermde planten zoveel mogelijk veilig gesteld.

De natuurkwaliteit op de Hondsrug en in de beekdalen van de Drentse Aa uit zich onder andere door de aanwezigheid van planten die kenmerkend zijn voor oude bossen en houtwallen. Over het algemeen zijn dat soorten die vroeg bloeien zoals bosanemoon, grote muur, witte klaverzuring en dalkruid. Maar ook enkele varens zoals de gewone eikvaren. Geen van deze soorten zijn wettelijk beschermd en ze staan ook (nog) niet op de Rode lijst. Wel zijn er aanwijzingen dat het aantal groeiplaatsen steeds minder wordt. Met informatie over de aanwezigheid van deze soorten kan er bij het beheer of bij ingrepen in het landschap meer rekening mee worden gehouden.

Kennis over de verspreiding van plantensoorten die aangeven dat de grond arm is aan voedingsstoffen, is onder andere belangrijk voor het wegbermbeheer. Door ervoor te zorgen dat zulke bermen voedselarm blijven, verruigen ze niet met soorten die intensiever onderhoud nodig hebben. In schrale wegbermen op de Hondsrug en in de oostelijke Veenkoloniën is nog plaatselijk massaal stijve ogentroost te vinden. Deze kleine halfparasiet met geelpaarse bloemen is inmiddels wel op de Rode lijst terechtgekomen.

Bij het bepalen van de kernkwaliteit Natuur voor het nieuwe omgevingsbeleid zijn actuele gegevens over het voorkomen van Rode lijst- en kenmerkende Drentse plantensoorten onmisbaar. Ook bij de uitwerking van het nieuwe omgevingsbeleid in concrete ruimtelijke plannen zullen de inventarisatiegegevens betrokken worden. Daarbij is kennis over de aanwezigheid van in de Flora- en faunawet beschermde soorten eveneens belangrijk. Ook deze soorten worden bij deze inventarisatie meegenomen.

Van 1980 tot en met 1997 heeft de provincie de laatste grote inventarisatie van de plantengroei in het landelijke gebied in Drenthe gehouden. De oudste gegevens, vooral verzameld in het zuidelijke deel van de provincie, dateren dus al van meer dan 25 jaar geleden. Vandaar dat in 2004 in het zuiden gestart is met de nieuwe inventarisatieronde. Dit jaar worden -in samenwerking met de gemeenten- de planten in de gemeenten Emmen, Aa en Hunze en Tynaarlo geïnventariseerd. Van half mei tot half september zullen de veldwerkers daar zichtbaar aanwezig zijn in en rond wegbermen, slootkanten, perceelscheidingen, waterlopen, houtwallen en bosjes.