Gemeente Aa en Hunze


Keizers in Anloo

Drenthe is rijk aan archeologische schatten. Dat bleek in het najaar van 2008 weer toen amateur-archeoloog Jeroen Nijdam aan de oppervlakte van een stuk bouwland in Anloo met een metaaldetector 55 zilveren munten uit de Romeinse tijd vond.

Bij een opgraving in maart kwamen nog eens vele tientallen munten aan het licht, samen met sporen uit nog veel oudere perioden. Deze bijzondere vondst werd onder grote publieke belangstelling op 7 mei door gedeputeerde Munniksma en wethouder Ten Brink in het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten onthuld. Munniksma: "Dankzij dit soort vondsten wordt in één klap duidelijk waarom de provincie archeologiebeleid maakt en of dat voldoende bescherming biedt."

Een trotse wethouder Ten Brink opende de bijzondere bijeenkomst. Vervolgens lichtte provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden de geschiedenis van de ontdekking, de opgraving en de betekenis van de vondst toe. "Begin maart is het gebied blootgelegd waar de munten aan het oppervlak zijn aangetroffen. In totaal is er een oppervlakte van 550 vierkante meter opengelegd. De graafmachine haalde laag voor laag de grond weg, begeleid door de vinder en zijn zoekmaat. Onderzoek door het Geldmuseum in Utrecht wees uit dat het gaat om 110 complete en minder complete Romeinse denarii uit de periode die het laatste kwart van de 1ste eeuw tot en met het eerste kwart van de 3de eeuw na Chr. bestrijkt. De jongste munt is er een op naam van keizer Elagabalus (218-222). De munt is niet op het jaar nauwkeurig te dateren. Naast de munten kwamen diverse graven uit de urnenveldentijd (1100 - 500 v.Chr.) aan het licht, waarvan enkele werden onderzocht. Die graven bevatten aardewerk en verbrande menselijke resten. Het is niet ondenkbaar dat dit grafveld in de 3de eeuw na Chr. bewust werd uitgekozen om de munten te begraven, misschien wel in een wollen of linnen zakje of een leren beursje."

De muntschat en foto's van de opgraving zijn tot en met 20 mei te bezichtigen in het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten.

Munten

Munten

Munten

Munten

Munten