Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 10.40 uur

Utrecht, 08-05-2009

Toename woninginbraken

MAARSSEN De politie signaleert een stijging van het aantal woninginbraken.

In de maanden februari en maart zijn er respectievelijk 16 en 15 aangiftes van (poging tot) woninginbraak opgenomen. In de maand april steeg dit aantal naar 23.

Preventie

Uit een analyse blijkt dat de meeste woninginbraken s nachts plaatsvinden in zowel Maarssen dorp als Maarssenbroek. Inbrekers komen binnen door het slot te forceren of via het bovenlicht in te klimmen. De politie adviseert om preventiemaatregelen te treffen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Voor meer informatie en tips verwijzen wij u naar de internetsite www.politiekeurmerk.nl

Verdachte situaties: 112

De politie roept bewoners op verdachte situaties te melden via 112. Ziet u iemand die zich opvallend gedraagt (bijvoorbeeld omdat iemand zich ophoudt in een brandgang) bel dan direct het alarmnummer 112. Geef zoveel mogelijk bijzonderheden door over uiterlijk en kleding(signalement) en het eventueel gebruikte (motor)voertuig. Hiermee verhoogt u de kans dat de politie woninginbrekers op heterdaad aan kan houden.

Aandachttrekken gelukt

MAARSSEN Een jongeman op een snorfiets kreeg op woensdag 6 mei waarschijnlijk meer aandacht dan waar hij om vroeg.

Rond 21.10 uur reed een jongeman meerdere malen langs het politiebureau aan het Bisonspoor. Hij deed dat al claxonnerend en maakte enkele malen een wheely. Daarbij botste hij eenmaal bijna op een auto. Een agent controleerde de snorfietser, een 20-jarige jongeman uit Maarssen, en verzocht hem mee te komen naar het politiebureau.

De agent bemerkte dat de Maarssenaar naar alcohol rook, waarna hij werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 145 ug/l, terwijl 88 ug/l de wettelijke limiet voor een beginnend bestuurder is. Hij kreeg bekeuringen voor het rijden onder invloed van alcohol, het onnodig claxonneren en het maken van wheelies.

Vuurwapen

MIJDRECHT Agenten hielden op donderdag 7 mei twee jongemannen aan omdat zij met een vuurwapen op straat liepen.

Rond 22.20 uur zag een getuige twee jongens op een steiger aan de Dr. J. van der Haarlaan lopen en zij hadden een grijskleurig vuurwapen bij zich. Meerdere agenten gingen ter plaatse en zij controleerden het tweetal, jongemannen van 18 en 19 jaar oud uit Mijdrecht. Zij bleken inderdaad een vuurwapen bij zich te hebben, maar dit was een nepvuurwapen, dat zeer echt leek, een zogenaamd balletjespistool. Het tweetal werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en voor onderzoek ingesloten. Het wapen is in beslag genomen.

Babbeltruc

WOERDEN Enkele vrouwen kwamen op donderdag 7 mei met een babbeltruc bij een bejaarde vrouw binnen. De verdachten werden even later aangehouden.

Rond 10.30 uur belden twee vrouwen op de Korenbloemstraat aan bij de woning van een 84-jarige vrouw. Zij deed open en het tweetal hing een verhaal op, waarbij zij tegelijkertijd de woning inliepen. Ook in huis bleef het tweetal over koetjes en kalfjes praten. De bewoonster vertrouwde het op een gegeven moment niet meer en verzocht de vrouwen weg te gaan. Daarna belde zij de politie.

Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Daarbij troffen zij drie vrouwen op de Boerendijk/Esdoornstraat, waaronder het bovengenoemde tweetal. Het drietal, vrouwen van 23, 33 en 56 jaar uit Harderwijk, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De 84-jarige vrouw deed aangifte van poging tot diefstal. De politie stelt een onderzoek in of de vrouwen mogelijk bij andere insluipingen/babbeltrucs zijn betrokken. De 33-jarige vrouw komt uit de voormalige Sovjet Unie. Zij verblijft vermoedelijk illegaal in Nederland en is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Bejaarde vrouw omver geduwd

MAARSSEN Een bejaarde vrouw raakte op donderdagmiddag 7 mei gewond toen zij door twee jongens omver werd geduwd.

Rond 12.15 uur liep een 72-jarige vrouw uit Maarssen over de Waterstede, komende uit de richting van het Bisonspoor. Op het moment dat zij bij het trapje liep dat leidt naar het fietspad Safariweg zag zij twee jongens fietsen. Het tweetal was zeer luidruchtig en maakte wheelies. De vrouw zag dat de jongens schopbewegingen in de richting van een hondje maakten, die daar door een oudere vrouw werd uitgelaten. Daarbij raakten zij het hondje niet.

Vervolgens kreeg de 72-jarige vrouw van de jongens een duw in haar rug. Zij viel, liep daarbij een blauw oog en een schram op haar wang op en was erg geschrokken. Haar bril raakte beschadigd. De verdachten fietsten weg.

De verdachten waren twee jongens van 15 à 16 jaar. Zij hadden donkere kleding aan met beiden een capuchon. Aan getuigen, waaronder de vrouw met het hondje, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Onderzoek bedrijfshal

WILNIS - De politie heeft dinsdag 5 mei onderzoek gedaan in een bedrijfshal aan de Oudhuizerweg. Vanwege een uitzonderlijk hoog stroomgebruik bestond het vermoeden dat er een hennepkwekerij aanwezig was. In de bedrijfshal zijn echter geen hennepkwekerij of resten daarvan aangetroffen.