Politie Haaglanden

Persberichten 8 mei

Haaglanden, 08-05-2009

De politie zoekt getuigen van een gewelddadige straatroof Den Haag De politie zoekt getuigen van een gewelddadige straatroof van een 56-jarige Haagse fietsster die plaatsvond op 1 mei tussen 16.00 uur en 17.15 uur op de Nieboerweg ter hoogte van de ingang van de bosjes van Poot. Een getinte man met donker haar, tussen de 20 en 30 jaar oud, 1.80 lang met een slank postuur kwam op een mountainbike naast het slachtoffer fietsen. Hij droeg een spijkerbroek en een blauwe jack. De verdachte probeerde de tas van het slachtoffer af te pakken. Toen zij zich verzette, belandde zij op de grond. Ze liep letsel op aan haar hand, benen en buik. Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Segbroek via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Bijzondere vangst
Den Haag Op slot buit eruit. Dat is een veel gehoorde slogan die als preventietip regelmatig naar voren komt. Deze boodschap bereikt kennelijk niet iedereen. Politieagenten ontdekten woensdagochtend 6 mei een wel heel bijzondere inbraak. De agenten zagen over de Drijfriemstraat een Haagse veelpleger lopen. Toen zij de man voor een gesprekje wilde aanspreken, rende hij hard weg. De agenten bedachten zich geen moment en renden direct achter de Hagenaar aan. Dat bleek niet voor niets. Toen zij hem hadden achterhaald, bleek dat de man kennelijk net een auto had opengebroken. In zijn binnenzak haalden de agenten een navigatiehouder tevoorschijn. Op de plaats waar de man begon met rennen, lagen enkele navigatiesystemen en opladers. Ook vonden de agenten een aktetas. Toen zij deze tas open maakte, bleek er een contant bedrag van 10.000 euro in te zitten. Dat had de inbreker kennelijk nog niet ontdekt. Uit een ingesteld buurtonderzoek bleek dat de goederen en ook de aktetas waren weggenomen bij een inbraak in een personenauto die in de Laan Hofrust in Rijswijk stond geparkeerd. De 44-jarige eigenaar nam later die nacht dankbaar zijn goederen in ontvangst. De tip om voortaan geen waardevolle goederen in zijn auto te bewaren, nam de man ter harte. De 36-jarige veelpleger wordt vrijdag 8 mei voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Verdachte straatroof in hechtenis
Sms-alert help politie op weg
Den Haag/Loosduinen De politie hield woensdag 6 mei een 50-jarige Hagenaar aan op verdenking van het plegen van twee straatroven. Woensdag 29 april nam de man op de Alberdastraat van een 73-jarige fietsster een tas mee. De man trok de tas uit het fietsmandje en reed daarna op zijn fiets hard weg. En dag later sloeg de man weer toe. Om 10.00 uur beroofde de man een 61-jarige fietsster op de Aaltje Noorderwierstraat. Ook hier wist de man met geweld een tas die aan de fiets hing los te rukken. In beide gevallen wisten de twee slachtoffers zich net staande te houden. De politie verspreidde na de laatste zaak een sms-alert. Een deelnemer van sms-alert belde naar aanleiding van het ontvangen bericht naar het politiebureau en gaf goede informatie over de mogelijke verdachte door. Deze informatie en een opgemaakt rapport van een politieman die maandag 4 mei over de Aaltje Noorderwierstraat een man zag fietsen die aan het opgegeven signalement voldeed was voldoende om hem woensdag j.l. aan te kunnen houden. Bij huiszoeking in de woning van de verdachte vonden agenten goederen die bij de twee straatroven waren buitgemaakt. De verdachte bekende beide straatroven en een diefstal van een geldkistje tijdens de braderie op 2 mei aan de Alphons Diepenbrockhof. De verdachte wordt vrijdag 8 mei voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Politie Haaglanden maakt in Loosduinen gebruik van SMS-alert om belangrijke zaken zoals een vermissing of een inbraakgolf aan deelnemende bewoners te melden. Bent u al sms-deelnemer? U kunt zich op zeer eenvoudige wijze aanmelden voor SMS-alert: Maak op uw mobiele telefoon de tekst PHGL met direct daarachter uw postcode en huisnummer. Voorbeeld: PHGL2671ZV1 (let wel: vervang de cijfers en letters door uw EIGEN poscode en huisnummer.) U zendt deze boodschap naar 8844 en vervolgens ontvangt uw een welkomst-SMS en bent u deelnemer. De ontvangen smsjes zijn gratis.

Fietsencontrole door het JTT
Den Haag - Het Jongeren Toezicht Team (JTT) en de Politie Haaglanden voerden donderdagmiddag 7 mei tussen 15.00 en 17.15 uur een gezamenlijke fietsencontrole uit. Zij controleerden fietsen op framenummers. In totaal controleerden de jongeren 106 fietsen. Drie personen zijn aangehouden voor heling of diefstal. De medewerkers graveerden diverse fietsen tijdens de actie. Bij het graveren wordt de postcode van de eigenaar aangebracht.

Project 'diefstal uit/vanaf personenauto's'
Den Haag - Politie Haaglanden startte donderdag 7 mei in samenwerking met het ROC Mondriaan en de gemeente Den Haag met het project 'Diefstal uit/vanaf personenauto's'. Tijdens het project geven leerlingen preventieadviezen aan bewoners in de Haagse wijken in de omgeving van het Bureau de Heemstraat. Met behulp van promotiepakketten en flyers willen de jongeren zorgen voor bewustwording over autodiefstal en diefstal van waardevolle spullen uit auto's. De actie is er uiteindelijk op gericht deze diefstallen te verminderen.

Wiet in onderbroek
Den Haag De politie fouilleerde in de nacht van donderdag op vrijdag 8 mei rond 01.45 uur een 41-jarige verdachte en vond daarbij een hoeveelheid wiet en andere drugs in zijn kleding. Tijdens een controle op de Laan van Meerdervoort kon de verdachte geen geldig legitimatiebewijs laten zien. Uit onderzoek bleek dat hij nog een boete van 400 euro moest betalen. Uit de kleding van de verdachte kwam aan het bureau een zakje cocaïne en een ponypack tevoorschijn. In zijn onderbroek zat een hoeveelheid wiet. De drugs namen de agenten in beslag. Hij kreeg een proces-verbaal.

Bromfietser krijgt meerdere bekeuringen
Den Haag De politie gaf donderdag 7 mei rond 07.30 uur een 26-jarige Haagse bromfietser bekeuringen voor het rijden zonder helm, door het rode licht en zonder geldig rijbewijs. De verdachte reed over de kruising Plesmanweg met de Nieuwe Parklaan toen de politieagenten hem op heterdaad betrapten.

Auto-inbreker op heterdaad betrapt
Den Haag Surveillerende politieagenten betrapten donderdag 7 mei rond 16.30 uur een 41-jarige Hagenaar op in het inbreken in autos. De man zat op de bijrijderstoel van een geparkeerde auto aan de Nieuwe Duinweg toen de agenten hem herkenden als een bekende inbreker. Tijdens controle bleek dat de verdachte inderdaad aan het inbreken was. Voor dat hij betrapt werd, had hij nog in een andere auto ingebroken. De politie nam zijn inbrekerswerktuigen en gestolen goederen in beslag. De verdachte was nog niet zo lang vrij uit de gevangenis. Hij moet vrijdag 8 mei voor de rechter-commissaris verschijnen.

Motorrijder slipt door uitwijkmanoeuvre
Den Haag Een 48-jarige man reed donderdag 7 mei om 14.30 uur op zijn motor over de Binckhorstlaan toen hij schrok van een auto die uit een zijstraat de Binckhorstlaan op wilde rijden. De motorrijder week uit, remde, maar reed op de witte streep waardoor de motor begon te slippen. De man ging hierna onderuit De GGD vervoerde de motorrijder met onbekend letsel naar het ziekenhuis. Er vond geen aanrijding plaats. De 23-jarige automobiliste kwam met de schrik vrij.

Auto-inbraken
Den Haag - Bij de politie kwamen donderdag 7 mei veel meldingen binnen van diefstal uit autos die geparkeerd stonden aan de Boswinde, de Wingerd, Veenpluis en Berkenbroeklaan. Uit de autos bleken voornameliljk de navigatiesystemen te zijn ontvreemd. De politie adviseert met klem om waardevolle spullen uit de auto mee te nemen en niet achter te laten. Mocht u toch slachtoffer zijn van een inbraak uit auto, dan adviseert de politie om altijd aangifte te doen. Zelf maatregelen nemen is echter een eerste vereiste om dieven in een lastig parket te brengen. Welke (eenvoudige) maatregelen u zelf kunt nemen om uw auto beter te beveiligen tegen inbrekers, leest u hier: Haal de autoradio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto;
Laat nooit kostbaarheden in de auto achter, zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, navigatiesysteem, MP3 speler, geld, cheques of creditcards. Let ook op de bevestiging van uw navigatiesysteem: alleen een zuignap op de voorruit kan al aanleiding zijn voor inbraak in uw auto;
Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open;
Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een boodschappentas, kleding of een mobiele telefoon; Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hierdoor groter. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, navigatiesysteem, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u hiervan bij aangifte een goede omschrijving geven. Noteer de gegevens op de gratis registratiekaart van de politie. Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar;
Daarnaast kunt u de politie helpen door in ieder geval altijd (internet) aangifte te doen van (poging) tot diefstal uit uw auto. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen het dievengilde actief is. De politie kan die informatie gebruiken bij het opsporingsonderzoek.

Verder vraagt de politie om verdachte omstandigheden direct door te geven. Bel in dat geval telefoonnummer 112. Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen dan kunt u contact opnemen met Politie Haaglanden, bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844 of een kijkje nemen op de internetsite www.politie.nl/haaglanden.

Dief geeft fiets terug
Den Haag - Een 41-jarige man uit Den Haag kreeg zijn fiets terug van een fietsendief, nadat deze donderdag 7 mei om 21.37 uur op de Gedempte Burgwal was weggenomen. De Hagenaar hoorde van een onbekend gebleven getuige welke kant de dief op was gelopen en haalde hem in op de Herderinnestraat. Hij krijgt zijn fiets gelijk terug. Korte tijd later zagen politieagenten een man lopen die aan het signalement voldeed. Deze 24-jarige Hagenaar bleek een bekende fietsendief te zijn. Omdat hij aan het signalement voldeed, reed op een fiets zonder slot én fietsendiefgereedschap bij zich had, is hij meegenomen naar het politiebureau.

Bromfietscontrole
Den Haag - Tijdens een bromfietscontrole op donderdag 7 mei van 21.40 tot 22.00 uur controleerden politieagenten 49 bromfietsen. De controle vond plaats op het Jacob van Campenplein en op de kruising Jabob Catsstraat met de Waterloostraat. In totaal werden 29 bekeuringen uitgeschreven voor overtredingen als rijden zonder helm, zonder rijbewijs en zonder goed werkende remmen.

Vechtpartij na inbraak
Den Haag - Politieagenten troffen donderdag 7 mei rond 8.35 uur twee mannen (23 en 27 jaar uit Den Haag) aan op de kruising Paul Krugerlaan met de Herman Costerstraat. De mannen waren met elkaar in gevecht, omdat de 27-jarige bij de 23-jarige zou hebben ingebroken. Tijdens het gevecht trok de oudste een pistool. Bij het zien van de agenten gooide hij het wapen in een container. De mannen zijn meegenomen naar het politiebureau. Politie Haaglanden onderzoekt te zaak.

Botsing met gevolgen
Leidschendam Een 40-jarige bestuurder probeerde donderdag 7 mei om 14.00 uur een aanrijding met een 46-jarige bestuurder van een geldwagen te ontwijken en ramde daarbij onbedoeld de pui van een drogisterij op het Liguster. De eigenaar van het pand moest een spoedreparatie aan het pand laten uitvoeren om verdere schade te voorkomen. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Inbrekers slaags met de politie
Leidschendam Drie inbrekers raakten vrijdagochtend 8 mei om 02.20 uur slaags met de politie. Het trio werd bij een woninginbraak aan de Mauvelaan door de politie betrapt. Agenten kregen een melding dat in een woning aan genoemde straat met zaklantaarns werd geschenen. Toen een van de agenten de woning binnenging kreeg hij direct van een van de inbrekers een duw. De inbreker rende de trap op achtervolgd door de politieman. Op de trap ontstond een worsteling waarbij de inbreker de agent naar beneden duwde. Hierna wisten de mannen aan de politie te ontkomen. De politie kent de identiteit van een van de inbrekers en stelt een nader onderzoek in. De agent raakte bij het incident lichtgewond.

Gewapend in de tram
Rijswijk Tijdens een reguliere plaatsbewijscontrole in een tram op het Generaal Eisenhowerplein op donderdag 7 mei om 20.00 uur betrapte controleurs een 16-jarige Rijswijker op zwart rijden. Toen zij hem om een legitimatiebewijs vroegen zagen de controleurs dat de jongen in zijn zakken een wapen had. Zij belden direct de politie die de jongen aanhielden. Aan het bureau bleek dat het ging om een alarmpistool. De agenten namen het wapen in beslag en hij kreeg een proces-verbaal.

Wat nou vrije tijd?
Rijswijk Een politieman op weg naar zijn werk had donderdagmiddag 7 mei om 13.00 uur al vroeg succes. Hij betrapte op het Generaal Eisenhowerplein een 23-jarige Hagenaar die probeerde om een fiets te stelen. Hij mocht direct mee naar het politiebureau.

Ontvoering opgelost
Midden Delfland/Den Hoorn Vijf jongeren in de leeftijd van 18 jaar en afkomstig uit het Westland hebben zich donderdag 7 mei telefonisch gemeld bij de Politie in het Westland. Het vijftal herkende zich in de oproep die Politie Haaglanden deed naar aanleiding van een melding over een mogelijke ontvoering. Zij gaven in een eerste korte reactie aan dat het om een geintje ging. Een getuige meldde bij de politie dat hij op dinsdag 5 mei omstreeks 14.30 uur op de Woudseweg in Den Hoorn (t Woudt) een mogelijke ontvoering had plaatsgevonden. De getuige zag dat op de Woudseweg een rode auto half in de bosjes geparkeerd stond. Bij de auto stonden vier jongens. Een naderende man op een scooter werd door de jongens van zijn scooter getrokken en in de kofferbak van de auto gestopt. Eén van de jongens ging er met de scooter vandoor, terwijl de overige jongens met de auto wegreden. Bij de politie waren tot op heden geen meldingen binnengekomen van een vermissing die met deze zaken te maken zou kunnen hebben. De recherche startte na de melding een onderzoek en onderzocht onder andere op de locatie naar sporen. Ook werd een buurtonderzoek ingesteld. De jongeren moeten zich de komende week melden aan het politiebureau. De politie gaat de onderzoekskosten verhalen op de jongeren. Dergelijke onderzoeken zijn tijdrovend en gaan ten koste van andere reguliere onderzoeken.

Man gewond bij arbeidsongeval
Westland/De Lier Een 47-jarige man uit Vlaardingen raakte donderdag 7 mei om 13.30 uur gewond bij een arbeidsongeval aan de Kreekrug. De man verrichtte werkzaamheden aan een pand en raakte gewond aan zijn been door een cirkelzaag. De GGD vervoerde de man met een flinke beenwond naar het ziekenhuis.

Politie onderzoekt omvangrijke diefstal van aardbeien Westland/'s-Gravenzande De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Maasdijk. De 40-jarige ondernemer deed donderdag 7 mei aangifte van inbraak uit zijn bedrijf. Onbekenden namen in de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 mei 167 kisten met aardbeien mee. De recherche stelt een onderzoek in. Bent u getuige geweest van deze inbraak heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Autodief tegen de lamp
Delft Politieagenten betrapten vrijdag 8 mei om 05.10 uur op heterdaad een auto-inbreker. Ze kregen de melding dat op de Handellaan ruiten van autos werden ingeslagen en reden de straat met gedoofde lichten in. Daar zagen zij één verdachte wegrennen en één verdachte zich in de bosjes verstoppen. Ze omsingelden de bosjes en hielden daar een 18-jarige Delftenaar aan. Hij had een gestolen brommer bij zich en uit zijn zakken kwamen goederen als zonnebrillen, cds en een navigatiesysteem tevoorschijn. Hij zit nog vast voor verhoor.

Te snel en zonder rijbewijs
Delft Een 26-jarige Rotterdammer reed vrijdag 8 mei om 00.30 uur te snel over de A13, terwijl hij helemaal niet had mogen rijden aangezien zijn rijbewijs ongeldig verklaard was. Agenten schreven een proces-verbaal uit en ontdekten bij controle van zijn persoonsgegevens dat de man ook nog een bedrag aan verschillende boetes open had staan: 5.640 euro. Die moest de man direct betalen. Aangezien hij niet zoveel geld had werd hij ingesloten.

Skelter terug dankzij Burgernet
Delft Een 5-jarige jongetje uit Delft heeft dankzij Burgernet zijn skelter weer terug. De politie in de Delft verspreidde donderdag 7 mei om 19.15 uur een bericht via burgernet toen een 5-jarige jongetje zijn skelter als gestolen opgaf. Hij had zijn skelter op het Frisoplein voor de deur van zijn woning achtergelaten omdat hij even naar binnen moest om te plassen. Toen hij weer buiten kwam, was zijn skelter weg. Zijn ouders meldden het bij de politie en de agenten werden geraakt waren door het beteuterde gezicht van het jongetje. Ze verstuurden een bericht via Burgernet met als resultaat dat er al snel via alerte deelnemers de eerste reacties binnenkwamen. Zij hadden de skelter in de Nassaulaan gezien. Daar in de buurt vonden agenten de skelter terug van een 10-jarig meisje dat zich van geen kwaad bewust was. Zij verklaarde dat een vriendje bij haar de skelter daar had neergezet. De agenten hebben haar samen met vader toegesproken en retourneerden de skelter weer bij de eigenaar.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Meer informatie is te vinden op: www.burgernet.nl.

Heterdaad kluisjesinbreker
Zoetermeer Een 33-jarige man uit Gouda werd vrijdag 8 mei om 04.30 uur op heterdaad betrapt toen hij probeerde kluisjes open te breken in het pand van Connexxion aan de Kelvinstraat. De meldkamer van Politie Haaglanden stuurde daar een surveillanceauto heen toen zij geen verbinding meer hadden met het pand. Mogelijk waren de telefoonlijnen doorgesneden. Op het moment dat de agenten daar aankwamen, zagen ze twee mannen uit het raam klimmen. Na een korte achtervolging konden ze één van hen, de man uit Gouda, aanhouden. Zijn handlanger kregen ze ondanks een uitgebreide zoekactie, onder andere met politiehonden, niet te pakken. In het pand bleek dat er geprobeerd was in de kluisjes open te breken. De verdachte zit nog vast voor verhoor, waarin hij ook bevraagd zal worden over een inbraak in hetzelfde pand in februari en een gelijksoortige inbraak in een pand van Connexxion in Leidschendam-Voorburg op 7 mei j.l.

Meisje gewond bij brommerongeval
Zoetermeer Een 16-jarig meisje uit Zoetermeer raakte donderdag 7 mei om 13.00 uur zwaargewond toen zij aan het Van Doornenplantsoen de controle over het stuur van een scooter verloor. Zij reed daardoor tegen de stoeprand aan en viel. Ze liep daarbij behoorlijk hoofdletsel op. Motorrijders begeleidden de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Haar passagier, een 15-jarig meisje uit Zoetermeer kwam er beter vanaf, zij had last van haar knie. De bestuurster van de scooter droeg geen helm en had geen bromfietscertificaat. Bij onderzoek bleek de bromfiets, met een maximumsnelheid van 42 km/u, goede banden en remmen, technisch in orde.

Vechtpartij
Zoetermeer Twee groepen jongeren raakten slaags met elkaar op donderdag 7 mei om 20.50 uur bij de Willem Dreeslaan, ter hoogte van het station met elkaar slaags. In totaal ging het om ongeveer 25 man. Toen de agenten arriveerden was de vechtpartij al gestopt, maar gaf een 15-jarige jongen uit Zoetermeer gaf aan aangifte te willen doen. Hij verklaarde wie hem geslagen hadden en de twee verdachten van 14 en 16 jaar werden door agenten op hun thuisadres in Zoetermeer aangehouden. De recherche onderzoekt de toedracht van de vechtpartij.