Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen opent kantoor missie Verenigde Naties in Uruzgan

08 mei 2009 | De missie van de Verenigde Naties in Uruzgan heeft een kantoor geopend in Uruzgan, van waaruit de opbouw van de provincie zal worden gestimuleerd en gecoördineerd. Minister Verhagen, de speciaal vertegenwoordiger van de VN Kai Eide en gouverneur Hamdam hesen donderdag voor het gebouw in de plaats Tarin Kowt de blauwe VN-vlag. Minister Verhagen opent VN gebouw in Tarin Kowt

"Een tastbaar bewijs van de vooruitgang in Uruzgan," zo omschreef minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) de komst van de VN-missie. Nederland had geruime tijd aangedrongen op de opening van een kantoor. "UNAMA is de spin in het web van de opbouw. Er werken nu meer dan dertig internationale en Afghaanse organisaties in Uruzgan. De opbouwactiviteiten breiden zich uit. Daarom komt de VN als geroepen."

Daarnaast bracht minister Verhagen een bezoek aan het nieuwe opleidingscentrum voor Afghaanse politiemensen naast de Nederlandse basis Kamp Holland. Afghanen uit Uruzgan en andere provincies ontvangen daar een basistraining van acht weken. Veel van hen leren daarbij voor het eerst lezen en schrijven. De opleiding wordt verzorgd door trainers uit de Verenigde Staten en Europa, waaronder ook Nederlandse marechaussees.

"Samen met het lokale bestuur is de politie voor de Afghanen het gezicht van de autoriteiten," benadrukte minister Verhagen. "Daarom betekent een professionelere politie meer vertrouwen van de bevolking in de autoriteiten. Daarom is het van groot belang dat politiemensen beter worden uitgerust en opgeleid." Na afloop van de training worden de politiemensen bij hun werk begeleid door de vijf politie-mentorteams die verspreid door Uruzgan werken. Nederland bekostigt ook de bouw van in totaal tien plaatselijke politiekantoren.

Op Kamp Holland sprak minister Verhagen met de commandant van de task force Uruzgan, brigadegeneraal Middendorp, het hoofd van het provinciale reconstructie team Wijnands en met enkele militairen die in de provincie zijn gestationeerd. De aandacht van de minister ging daarbij speciaal uit naar collega's van soldaat der eerste klasse Chadli, die onlangs bij een raketaanval op het kamp om het leven kwam.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Afghanistan dossier