VU medisch centrum

Amazone-voorzitter Kimja Schouten

'Onze website draagt bij tot empowerment van patiënten'

7 mei 2009

Voor sommige VUmc-medewerkers liggen professie en vrijwilligerswerk in elkaars verlengde. Neem genetisch consulent Kimja Schouten (33). In haar werk licht ze patiënten en hun families voor over erfelijkheid en kanker. Buiten het ziekenhuis is ze voorzitter van Stichting Amazones, een informatieve website voor jonge vrouwen met borstkanker. Op 14 april kreeg deze stichting een subsidie van 233.500 euro van Pink Ribbon. Met dit geld kan Amazones haar website grondig verbeteren.

Kimja Schouten: `Dankzij de subsidie kunnen we onze website veranderen. Die is nu nog heel statisch' Foto: Mark van den Brink Toen Kimja Schouten in 2004 als verpleegkundige op de geneeskundige oncologie werkte, ontmoette ze Astrid, een patiënte die ongeveer net zo oud was als zij. Schouten: "Het klikte goed tussen ons. Astrid vertelde dat ze veel had aan de website van Stichting Amazones. Daar vond ze goede informatie en via die site onderhield ze contact met andere patiënten. Stichting Amazones bestond toen net twee maanden. Ik vond het een goed initiatief."
Toen het slechter met haar ging, vroeg Astrid om namens haar een berichtje op het forum van de site te zetten. Kort daarna overleed ze. Schouten: "Van toen af aan ben ik bij Amazones betrokken geraakt. Twee jaar geleden kwam ik in het bestuur, vorig jaar ben ik gevraagd voorzitter te worden."

Jong
Stichting Amazones bestaat nu bijna vijf jaar. Zoals gezegd richt ze zich vooral op jonge vrouwen met borstkanker, hoewel de informatie voor mannen met deze ziekte ook zinvol kan zijn. "Jong is wel een rekkbaar begrip", voegt Schouten er gelijk aan toe. "Bij Amazones verstaan we er onder: vrouwen die nog voor de natuurlijke overgang zitten, omdat de behandeling veel consequenties heeft voor de vruchtbaarheid. Maar als een vrouw van zestig ons benadert, is ze natuurlijk ook welkom."
De website geeft voorlichting over de diagnose van borstkanker en bespreekt wat de verschillende behandelingen inhouden. Daarnaast heeft de site een uitgebreid lotgenotenforum waar mensen informatie uitwisselen over alles wat met hun leven en borstkanker te maken heeft. Schouten: "De site draagt voor velen bij tot empowerment. Patiënten van tegenwoordig willen meedenken met hun behandeling en ze willen het proces en de behandeling goed begrijpen." Met haar vier collega-bestuurders zorgt Schouten ervoor dat de stichting en de site goed bekend worden. De Amazone-voorzitter: "We ontwikkelen beleid voor de langere termijn en werken aan de externe contacten, zoals het werven van donateurs. Daarnaast geven we voorlichting, ook aan professionals. Natuurlijk houden we de website goed in de gaten. Er mag geen onzin op staan en zeker ook geen medisch advies."
De professionele achtergrond van Schouten is bij dit alles natuurlijk een pre. Haar kennis en vele mogelijkheden om te netwerken zet ze van harte in voor de organisatie.

Concreet
Het geld dat Amazones van Pink Ribbon krijgt is een donatie van KPN en Samsung, de opbrengst van hun jaarlijkse gezamenlijke campagne voor Pink Ribbon. "Pink Ribbon wil graag dat het geld besteed wordt aan concrete projecten die vrouwen met borstkanker ondersteunen, niet aan wetenschappelijk onderzoek. Wij krijgen deze subsidie om onze website te vernieuwen. Die is nu nog heel statisch, we kunnen bijvoorbeeld moeilijk op de actualiteit inspringen, maar dat gaat veranderen. We hebben een driejarenplan gemaakt. Er komt een goed content managementsysteem met een eigen server en gedegen onderhoud. Het actuele nieuws zetten we op de site. Daarnaast regelen we nu ook onze zaken juridisch, financieel en wat betreft de aansprakelijkheid goed." Waar een ander misschien graag iets heel anders doet in zijn vrije tijd, vindt Schouten haar bestuursfunctie vooral een mooie aanvulling op haar werk. Daar ziet ze heel veel jonge vrouwen met borstkanker - want erfelijke borstkanker openbaart zich vooral op jonge leeftijd. Bij Stichting Amazones komt ze deze vrouwen ook tegen. Het deert haar niet, integendeel. Schouten: "Mijn werk is het allerleukste wat er is. Ik word er erg gelukkig van."

Marieke Sjerps
bron: Tracer