Cloud computing verandert bedrijven in hoog tempo

08/05/2009 13:42

Sogeti Nederland B.V.

Vianen, 9 mei 2009 - In deze zware tijden moet elk bedrijf zijn grensoverschrijdende samenwerking verbeteren en de mogelijkheden onderzoeken om zijn IT in de 'Cloud' onder te brengen. Om voort te blijven bestaan in deze economische realiteit kunnen bedrijven zulke trends niet negeren. Consumenten lopen wat dit betreft al voor in hun gebruik van gezamenlijke hulpmiddelen via internet.

Het boek 'Collaboration in the Cloud', geschreven door een team van auteurs werkzaam bij Sogeti en Microsoft, verkent en combineert twee trends die tegenwoordig hoog op de agenda van CIO's staan. Eén trend is 'cloud computing', waarbij bedrijven steeds meer de computermogelijkheden van internet benutten (als dienstverlening) vanwege onder meer het kostenvoordeel, de eenvoud, het gebruiksgemak of de snelheid van levering. De andere trend is de drastische verandering in de manier waarop mensen en ondernemingen vandaag samenwerken, gebruikmakend van de vele beschikbare hulpmiddelen en diensten. En hoe ze grensoverschrijdend communiceren en werken om een nog immer groeiende dynamische markt te bedienen.

Het boek is een combinatie van visie en inspiratie, en biedt daarnaast een pragmatische leidraad, zoals in het hoofdstuk 'Fourteen questions to guide the revolution' ('Veertien vragen om u langs de revolutie te loodsen'). Ook zijn er beschrijvingen van praktijkgevallen die tonen hoe organisaties vandaag de dag omgaan met online samenwerking en cloud computing.

Het 235 pagina's tellende boek behandelt tevens onderwerpen als:

Hoe de noodzaak om te vereenvoudigen en IT-kosten terug te dringen de populariteit van cloud computing vergroot.

Het hieruit ontstane model, waarin IT-ondersteuning aan een organisatie bestaat uit een slimme combinatie van traditionele software en dienstverlening, met als gevolg maximale bruikbaarheid, flexibiliteit en kostenvoordeel.

De veranderde aard van bedrijven, met een beschrijving van waardeketen 2.0 waarin samenwerking en concurrentie de markt vormgeven.

De ingrediënten voor een succesvolle samenwerking, van culturele aspecten zoals vertrouwen scheppen tot een overzicht van de verschillende functies die mensen van hulpmiddelen verwachten.

"Het boek gebruikt analogieën uit de evolutie en de industriële revolutie ter illustratie van het bijzondere tijdperk waarin we ons bevinden, en om duidelijk te maken dat het vergroten van ons samenwerkingsvermogen absoluut noodzakelijk is en dat cloud computing ons daarbij het broodnodige model verschaft voor het leveren van daadwerkelijk zakelijk gedreven IT," licht medeauteur Erik van Ommeren toe.

De auteurs van 'Collaboration in the Cloud' zijn afkomstig van Sogeti (Erik van Ommeren, Sander Duivestein, Clemens Reijnen) en Microsoft (John deVadoss, Erik Gunvaldson). Het boek is een uitgave van VINT, het onderzoeksinstituut van de Sogeti Group.

Het boek (ISBN 978 90 75414 24 0) is verkrijgbaar via Sogeti of www.amazon.com, als hardcover of als digitale versie van het manuscript. Een gratis downloadversie, alsmede een 'tag cloud' van het volledige manuscript, afbeeldingen en de achtergrond van de auteurs zijn beschikbaar op www.sogeti.com/publications.

'Collaboration in the Cloud' wordt op dinsdag 2 juni as. officieel gepresenteerd bij Microsoft B.V., Evert van de Beekstraat 354, 1118 CZ Schiphol. Opgeven kan via Sogeti in Rotterdam, telefoon: +31 (0)88 6606605, of via de Microsoft Persdesk: +31 (0)20 - 500 2555. Recensie-exemplaren zijn aan te vragen via: secretariaat-rotterdam@sogeti.nl of via de Microsoft Persdesk: persdesk@microsoft.com.

Nuttige links

Blog Software+Services van Peter de Haas, Online Strategy Manager Microsoft Nederland

Presentatie over de Microsoft Business Productivity Online Suite

Informatie over Microsoft Online Services

De website 'ICT Held'


Noot voor redacties
br>
Het is mogelijk een afspraak met de auteurs te maken voor het geven van voordrachten over de inhoud van het boek. Geïnteresseerde journalisten hebben tevens de mogelijkheid om bij de officiële presentatie op 2 juni vragen te stellen aan CEO Jeroen Versteeg van Sogeti en aan Theo Rinsema, general manager van Microsoft Nederland.