Gemeente Almelo

Uitslag enquête Zo'n burgemeester wil Almelo

8 mei 2009 - De nieuwe burgemeester van Almelo moet de inwoners actief betrekken bij het beleid en geïnteresseerd zijn in de verschillende achtergronden van burgers. Maar bovenal willen de Almeloërs een burgemeester die goed kan luisteren, toegankelijk en betrokken is. Dit blijkt uit de enquête waarin de inwoners van 20 april tot 8 mei konden aangeven welke eigenschappen zij het meest belangrijk vinden voor de nieuwe burgemeester.

Poster nieuwe burgemeester

De gemeenteraad heeft begin dit jaar een profielschets samengesteld bestaande uit 13 belangrijke eigenschappen: kwaliteiten die zij graag terugzien bij de nieuwe burgemeester. De afgelopen weken hebben de inwoners van Almelo hun stem laten horen. In een enquête konden de Almeloërs vijf eigenschappen aanvinken die zij het meest belangrijk vinden voor de toekomstige burgemeester. Daarnaast was er ruimte voor een eigen suggestie.

Aantal reacties

Het enquêteformulier werd in totaal 2.203 keer ingevuld. 779 Bezoekers van de website verstuurden de enquête digitaal. De leden van de gemeenteraad gingen de afgelopen weken ook zelf de straat op om de Almeloërs te vragen welke eigenschappen zij belangrijk vinden. De raadsleden hebben 1.424 enquêtes afgenomen in de stad.

Top 3

De meest genoemde kwaliteiten leveren de volgende top 3 op. De nieuwe burgemeester:


1. kan goed luisteren en is voor iedereen toegankelijk; is zichtbaar en betrokken (13,3%)


2. communiceert met de inwoners over het beleid en betrekt hen actief bij de plannen (9,1%)


3. heeft interesse in de verschillende achtergronden van burgers en bevordert respect (9,1%)

Suggesties

Veel mensen (404) vulden ook een eigen suggestie in. Eigenschappen als sociaal, betrokken, integer en eerlijk werden meerdere malen genoemd. Ook vinden veel mensen dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uit moet gaan naar een vrouw. Liefst met goede contacten in Den Haag

Hoe verder?

De gemeenteraad neemt de enquête-uitslagen mee bij het opstellen van het definitieve burgemeestersprofiel. De profielschets wordt dinsdag 19 mei voorgelegd in een openbare raadsvergadering. Na vaststelling dient het profiel als leidraad in de sollicitatieprocedure voor de vacature van het burgemeesterschap van Almelo.