Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

De Stichtse Rijnlanden eerste waterschap met portefeuillehouder waterflora en -fauna

Publicatiedatum : 8 mei 2009

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft als eerste waterschap een portefeuillehouder waterflora en -fauna. Hoogheemraad Guus Beugelink van Water Natuurlijk krijgt dit onderwerp in zijn portefeuille. Hiermee wordt een bestuurder waterschapsbreed verantwoordelijk voor de zorg voor waterflora en -fauna bij de uitvoering van waterschapstaken.

De nieuwe portefeuille komt voort uit de besprekingen over het collegeprogramma 2009-2012. Algemeen bestuurslid Willem van der Steeg van de Partij voor de Dieren heeft hiervoor een suggestie gedaan. Het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft die suggestie overgenomen en het collegeprogramma vastgesteld.

Het waterschap moet er voor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in principe in 2015 op orde is. Dit is een eis vanuit Europa. Waterflora en fauna zijn belangrijke graadmeters voor de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater. Maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren zijn onder meer de aanleg van natuurvriendelijke oevers, nevengeulen, vispassages, ecologisch herstel van oude rivierlopen en flexibel peilbeheer.

Een ander onderdeel van de nieuwe portefeuille waterflora en -fauna is het voorkomen van ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Daarom laat het waterschap onderzoek doen naar overmatige kroosvorming en de ongewenste toename van exoten, zoals de waternavel en de Amerikaanse rivierkreeft. Deze maatregelen staan in het ontwerp-Waterbeheerplan 2010-2015 dat eind 2009 door het algemeen bestuur wordt vastgesteld. In het collegeprogramma staat ondermeer hoe het waterbeheerplan de komende jaren uitgevoerd kan worden.