Vlaamse Overheid

meespelen bij aanwerving

Vlaamse overheid wil ook ervaring laten meespelen bij aanwerving

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 8 mei 2009

De Vlaamse Regering heeft vandaag, op voorstel van minister-president Kris PEETERS en Vlaams minister van Onderwijs, Vorming en Werk Frank VANDENBROUCKE haar goedkeuring gegeven aan de lijst tot bepaling van de functies waarvoor binnen de Vlaamse overheid een titel van beroepsbekwaamheid kan worden uitgereikt.

Momenteel is het meestal niet mogelijk om zonder het vereiste onderwijsdiploma aan een selectie van de Vlaamse overheid deel te nemen. De Vlaamse overheid streeft er evenwel naar om voor bepaalde functies ook andere manieren van instroom mogelijk te maken. Ze wil dat doen door mensen met de juiste competenties, maar zonder het voor die functie vooropgestelde diploma, ook toe te laten tot de selectieprocedure.

In dit kader keurde de Vlaamse Regering vandaag een lijst goed van 15 functies waarvoor op termijn een ervaringsbewijs zal kunnen behaald worden dat ook toegang zal geven bij de overheid.

Op vraag van minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Bestuurszaken, en Vlaams minister van Onderwijs, Vorming en Werk, Frank Vandenbroucke, onderzoekt een werkgroep de mogelijkheden van EVC (Erkennen van verworven competenties) binnen de Vlaamse overheid. Leren gebeurt niet enkel via het formele onderwijs maar ook in andere leeromgevingen en op andere manieren (op de werkvloer, verenigingsleven, ...). EVC zorgt ervoor dat de competenties die op die manier zijn verworven kunnen worden erkend.

De erkenning van verworven competenties is een piste die steeds meer opgang vindt in het Vlaamse werkveld. Het ervaringsbewijs, de officiële erkenning van eerder verworven competenties, is langzaamaan zijn weg aan het vinden in verschillende sectoren. De minister van Werk reikte recent het duizendste uit. "Dat nu ook de Vlaamse overheid instapt in het verhaal van het erkennen van ervaring doet me erg veel plezier. Diploma's blijven erg belangrijk, maar we kunnen het ons niet veroorloven talent verloren te laten gaan. Of dat nu in de Vlaamse sectoren is of in de Vlaamse overheid," stelt minister Vandenbroucke.

"Willen we Vlaanderen positioneren als één van de topregio's in 2020, dan is het cruciaal dat we alle troeven gebruiken om de talentontwikkeling in de Vlaamse administratie te stimuleren." Minister-president Peeters ziet deze ervaringsbewijzen ook "als een instrument om de instroom van kansengroepen (laaggeschoolden, allochtonen en personen met een handicap) in de Vlaamse administratie te bevorderen."

De Vlaamse overheid wil in de eigen organisatie een eerste belangrijke EVC-stap zetten door mensen, die via werkervaring competenties hebben verworven, ook te laten deelnemen aan selectieprocedures voor aanwerving. Op termijn wil ze in overleg met de vakbonden ook ervaringsbewijzen toelaten voor deelname aan de selectieprocedures voor bepaalde functies, naast onderwijsdiploma's.

Op 8 mei 2009 keurde de Vlaamse Regering 15 functies goed waarvoor op termijn een ervaringsbewijs zal kunnen behaald worden dat ook toegang zal geven bij de overheid:

* Dierenverzorger

* GIS medewerker

* GIS deskundige

* GIS expert

* Specialist databeheer

* ICT ondersteuner

* Programmeur

* Functioneel applicatiebeheerder
* Poetshulp

* Kinderverzorgster in meerlingengezinnen
* Gezinsondersteuner

* Polyvalent assistent

* Landmeterhulp

* Onderhoudsarbeider elektromechanische installaties
* Onderhoudstechnicus elektromechanische installaties

Het uitwerken van de maatregel vraagt nog een zekere doorlooptijd. De Sociaal- Economische Raad van Vlaanderen (SERV) zal, samen met de betrokken partners, eerst standaarden ontwikkelen voor alle beroepen. Daarna worden testcentra aangesteld, waar burgers hun vakbekwaamheid voor deze functies kunnen laten beoordelen.

De competentiegerichte aanpak kadert in de aspiratie van de Vlaamse overheid naar een optimaal personeelsbeleid met de juiste persoon op de juiste plaats. De Vlaamse overheid speelt zo in op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de vergrijzing van de werkende bevolking en houdt rekening met kansengroepen. Naast het ervaringsbewijs zoekt de Vlaamse overheid nog naar andere mogelijkheden om EVC-praktijken in het personeelsbeleid ingang te doen vinden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
Gsm: 0497 48 19 51
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be