Vlaamse Overheid

verdere herstructurering Vlaamse Visserijvloot

Vlootaanpassingsregeling effent pad voor verdere herstructurering Vlaamse Visserijvloot

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 8 mei 2009

Op voorstel van Minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor Zeevisserij heeft de Vlaamse Regering vandaag de Vlootaanpassingsregeling (VAR) voor de Vlaamse zeevisserij goedgekeurd. Meteen heeft de Vlaamse Regering ook haar goedkeuring gegeven aan een beëindigingsactie.

Met de goedkeuring van de Vlootaanpassingsregeling effent de minister verder het pad om invulling te geven aan zijn toekomstvisie voor de Vlaamse visserij. Enerzijds wordt de vangstcapaciteit in overeenstemming gebracht met de vangstmogelijkheden, waardoor de rendabiliteit van de vaartuigen verhoogt. Anderzijds worden extra stimulansen gecreëerd voor een verdergaande herstructurering met het oog op duurzaamheid. Het indienen van een VAR vóór einde juni bij de Europese Commissie heeft immers een aantal voordelen voor vaartuigen die opgenomen zijn in de VAR. Zo kunnen zij genieten van een verhoogde overheidsbetoelaging van 60% in plaats van 40% voor investeringen in het kader van een zuiniger energieverbruik en/of milieuvriendelijker vistechnieken.

Op vlak van energieverbruik en vistechnieken scoren de vaartuigen met klassieke boomkor, duidelijk negatief. Om die reden spitst deze actie zich dan ook vooral toe op boomkorvaartuigen uit het GrootVlootsegment.

Sinds begin 2009 is het Operationeel Programma in het kader van het Europees VisserijFonds in uitvoering. Het opmaken van een VAR en een beëindigingsactie zijn speerpunten uit dat programma en worden dus meteen uitgevoerd. De financiering van de beëindigingsactie, die geraamd wordt op maximaal 9 miljoen euro, en die zijn volle uitwerking zal krijgen in de komende maanden, gebeurt dan ook vanuit het Europees VisserijFonds en het Vlaams FinancieringsFonds voor de Visserij (FIVA).

"Ik wil de Vlaamse Zeevisserij een duurzame toekomst geven en daartoe is een herstructurering van de vloot noodzakelijk! Ik zit daarmee helemaal op dezelfde lijn als het Europese beleid. Met de VAR en de acties en mogelijkheden die er uit voortvloeien, wordt in elk geval het kader geschapen voor een grondige aanpak binnen het segment van de boomkor. Aan de sector om er op in te spelen!" aldus minister Peeters.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be