Vlaamse Overheid

herbevestigd

28.000 hectare landbouwgebied wordt herbevestigd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 8 mei 2009

Vlaamse Regering beslist met de Vlaamse Ardennen de laatste van de 13 buitengebiedregio's in Vlaanderen

Vandaag heeft de Vlaamse Regering beslist over de afbakening van de agrarische en natuurlijke structuur van de laatste buitengebiedregio, Vlaamse Ardennen.

Door deze beslissing wordt ongeveer 28.000 ha landbouwgebied in deze regio herbevestigd. Dat is 60% van het maximaal te realiseren landbouwgebied in deze regio, en 68% van de huidige landbouwbestemming op het gewestplan.

Specifiek voor de regio van de Vlaamse Ardennen is de grote oppervlakte gewenste natuur langs de talrijke beken, waardoor niet altijd grote homogene landbouwgebieden konden aangeduid worden volgens de vastgelegde methodologie. Toch werden de ontwerpvoorstellen in goed overleg drastisch in de richting geduwd van het akkoord dat de landbouworganisaties en natuurbeweging op het terrein hadden bereikt. Bovendien besliste de Vlaamse Regering vandaag dat dit akkoord bij de opmaak van de ruimtelijk uitvoeringsplannen moet gehonoreerd worden. Dit betekent dat nu reeds voor heel wat gebieden duidelijkheid wordt gegeven over de latere fase.

Maar wat meer is: deze beslissing brengt het totaal van herbevestigd landbouwgebied in Vlaanderen op in totaal ongeveer 537.500 ha. Dit is 72% van het volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen totaal af te bakenen agrarisch gebied (750.000 ha). Dat ligt dus aanzienlijk boven de doelstelling die de Vlaamse Regering vooropstelde. Op 3 juni 2005 besliste de Vlaamse Regering immers over de wijze waarop ze de afbakening van de gebieden van de agrarische structuur versneld kan vastleggen voor de grote aaneengesloten landbouwgebieden, waarvoor de bestaande gewestplannen nog steeds een goede planologische vertaling van de gewenste agrarische structuur zijn. De Vlaamse Regering stelde voorop om op die manier tegen midden 2009 voor minstens 500.000 ha van de voorziene 750.000 ha de bestaande gewestplannen beleidsmatig te herbevestigen.

Minister-president Kris PEETERS: "Dit dossier bewijst nog maar eens dat deze Vlaamse Regering niet alleen een Regering is die beslissingen neemt en doelstellingen vooropstelt. Deze Regering voert beslissingen ook consequent uit. We kunnen gerust zeggen dat de daden hier de woorden zijn voorbijgestoken."

Het behalen van de vooropgestelde doelstelling is een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Kris Peeters: "CD&V heeft beloofd dat ze de achterstand van de afbakening van de landbouwgebieden tijdens deze legislatuur zou dichtrijden. Dat is bij deze gebeurd."

De volgende uitdaging zal zijn om evenwichtige ruimtelijke uitvoeringsplannen te maken waar minstens het resterende deel van de taakstelling zal gerealiseerd worden. De minister-president gaat ook hierbij voor de maximale rechtszekerheid voor de landbouwers.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be