Veilig Amsterdam


Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer: Transvaal Steeds Beter

transvaalbuurt_450px
8 mei 2009

Op 13 mei is er een buurtbijeenkomst voor en met bewoners in de Transvaalbuurt. Op de bijeenkomst in buurtcentrum Transvaal is te zien wat er allemaal in de buurt gebeurt.

Onder het motto âTransvaalbuurt steeds beterâ is eind 2007 het startsein aan de wijkaanpak gegeven. Sindsdien werken bewoners, ondernemers en professionals op allerlei manieren samen aan de buurt. Dit heeft de Transvaalbuurt al zichtbaar beter gemaakt.

Gezamenlijke aanpak veiligheid
De samenwerking bij de aanpak van drugspanden en overlastgevende horeca werpt zijn vruchten af. Een mooi voorbeeld is het pand aan de la Reijstraat waar een kinderdagverblijf is gevestigd in een voormalig overlastgevend café. Nog dit jaar willen het stadsdeel, corporaties en politie het aantal resterende overlastgevende drugswoningen flink verminderen.

Sterke buurteconomie
Er komen meer en betere plekken voor bedrijven in Transvaal. Een aantal bedrijfsruimtes is inmiddels opgeknapt en er is een ondernemersprijs uitgeschreven voor een bedrijfsruimte aan het Steve Bikoplein. De ondernemer met het beste plan krijgt een jaar lang gratis huur en zakelijke ondersteuning. Vorig najaar is midden in de wijk aan het Steve Bikoplein de Pitstop geopend waar werkzoekenden een cursus kunnen volgen of hulp krijgen bij het zoeken naar (vrijwilligers)werk.

Initiatieven van bewoners
Voor de wijkaanpakgelden, die beschikbaar zijn gesteld voor ideeën van bewoners zelf, zijn twintig uurtinitiatieven ingediend. De eerste buurtplannen zijn al in uitvoering. Op de buurtbijeenkomst verzorgt een aantal van de initiatiefnemers met hun pas opgerichte muziekgroep een verrassingsoptreden.

Buurtbijeenkomst
Op de buurtbijeenkomst worden deze en vele andere resultaten van de wijkaanpak zichtbaar gemaakt. Er wordt een film vertoond en er zijn interviews met betrokken bewoners en professionals over wat nog beter kan en welke plannen er daarvoor zijn. Daarna is er een buurtmarkt door het hele buurtcentrum. Hier presenteren bewoners en organisaties hun initiatieven en projecten, die allemaal bijdragen aan âTransvaalbuurt steeds beterâ.

Deelnemende partijenÂ
Aan de wijkaanpak in de Transvaalbuurt werken samen o.a. bewoners, ondernemers, Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, de woningcorporaties Ymere, Eigen Haard, Rochdale, en Stadgenoot, welzijnsstichting Dynamo, politie Amsterdam-Amstelland en de basisscholen De Kraanvogel en De Kaap.