Politie Zaanstreek-waterland

Tien maal tijdelijk huisverbod in regio

Purmerend, 08-05-2009

Tien maal tijdelijk huisverbod in regio

Sinds 1 april dit jaar kan de burgemeester een tijdelijk huisverbod opleggen aan iemand die zich schuldig heeft gemaakt aan huiselijk geweld. Vanaf de invoering van de nieuwe wet Tijdelijk Huisverbod zijn in de regio tien huisverboden opgelegd, zes in Zaanstad en vier in Purmerend. In twee gevallen is het huisverbod verlengd.

Wie zich schuldig maakt aan huiselijk geweld krijgt sinds 1 april dit jaar een tijdelijk huisverbod opgelegd. Volgens de wet is het de burgemeester die een dergelijk verbod kan opleggen, maar in de praktijk hebben zij die verantwoordelijkheid gedelegeerd aan de Hulpofficier van Justitie. Die kan aan de hand van een onderzoek bepalen of gerechtvaardigd is om iemand uit huis te plaatsen voor een periode van tien dagen. Die periode kán worden verlengd met maximaal achttien dagen. In geval van een verlening is het altijd de burgemeester die daarvoor toestemming moet geven.

Dat een onderzoek van een Hulpofficier niet altijd tot een uithuisplaatsing hoeft te leiden, bewijzen twee gevallen deze week. "We hebben twee situaties gehad, in Ilpendam en Oosthuizen, waar uit de taxatie bleek dat een tijdelijk huisverbod niet gerechtvaardigd was", aldus hoofd van de afdeling zedenrecherche Dick Borsen, die namens de politie Zaanstreek-Waterland de implementatie van de nieuwe wet heeft geïmplementeerd. Slachtoffers van huiselijk geweld geven aan blij te zijn met de nieuwe wet, omdat de uit huis plaatsing zorgt voor rust in het gezin.

Het aantal uithuisplaatsingen is gelijk aan Borsen's aanvankelijke verwachting. "Ik schatte vooraf in dat we in onze regio wekelijks maandelijks met 2 of 3 huisverboden te maken zouden krijgen." De tien huisverboden in de regio Zaanstreek-Waterland zijn stuk voor stuk nieuwe gevallen: er is geen geval gemeld waarin iemand voor de tweede maal in de fout ging. "We hebben wel één overtreding van het huisverbod. Iemand die uit huis was geplaatst nam contact op met het thuisfront. Die persoon riskeert een gevangenisstraf van twee jaar", aldus Dick Borsen. Tijdens de periode van het huisverbod gaat de politie op huisbezoek om te controleren of de uit huis geplaatste zich aan de regels houdt.

Volgens Borsen is uit een recente evaluatie gebleken dat voor hulpverlenende instanties en gemeenten het tijdelijk huisverbod onbekend terrein is. "Met name voor ambtenaren geldt dat ze er veel op hen af komt. Zij moeten ook de confrontatie aan met uit huis geplaatsten en bij een verlenging de nieuwe beschikking uitreiken."