Abvakabo FNV: Ook rechters letten op de kleintjes

08/05/2009 14:36

ABVAKABO FNV

Ook de rechtbanken moet in deze crisistijden op de kleintjes letten. Dat is tenminste de mening van advocaat Arno van Deuzen van Abvakabo FNV. Anders kan hij de snelheid waarmee de Centrale Raad van Beroep onlangs uitspraak deed in een van zijn zaken, niet verklaren.

Van Deuzen voerde namens een lid van Abvakabo FNV uit Friesland een rechtszaak tegen UWV. Het vakbondslid werkte als kraamverzorgster, maar werd gedeeltelijk arbeidsongeschikt. De vrouw had daarmee recht op een gedeeltelijke WAO-uitkering. Vanwege onduidelijkheid over het percentage arbeidsongeschiktheid, kreeg de vrouw sinds 2005 minder uitkering dan waar zij recht op had.

Advocaat Van Deuzen eist 20 maart 2009 voor de Centrale Raad van Beroep in Utrecht dat het UWV het achterstallige uitkeringsgeld, inclusief rente, alsnog betaalt. Daarnaast is het een gewoonte om een immateriële schadevergoeding te eisen bij een zaak die langer dan vier jaar duurt. Van Deuzen had daarom om een immateriële schadevergoeding van vijfhonderd euro gevraagd voor zijn cliënte, ook al duurde de zaak van het Friese vakbondslid nog net geen vier jaar. De verwachting van Van Deuzen was echter dat de uitspraak van de Centrale Raad zeker zes weken tot drie maanden op zich zou laten wachten, zoals gewoon is. Daarmee zou de termijn van vier jaar verstreken zijn.

Tot grote verrassing van Van Deuzen kwam de uitspraak van de Centrale Raad al na vier weken, op 17 april. 'Zo'n snelle uitspraak van de Centrale Raad heb ik nog nooit meegemaakt in mijn 25-jarige carrière', verklaart Van Deuzen. 'Ons vakbondslid is door de Centrale Raad in het gelijk gesteld. Zij krijgt haar uitkering voor een arbeidsongeschiktheidspercentage van 25 tot 35 procent. Toch heb ik een onbevredigd gevoel over de uitspraak. Vier jaar heb ik voor deze zaak gevochten, mijn cliënte heeft vier jaar in onzekerheid verkeerd, ze is drie keer uit Friesland naar een zitting van de Centrale Raad gereden. Ik vind het daarom heel flauw dat de rechters mijn cliënt die vijfhonderd euro ontnemen, omdat de zaak op víjf dagen na, geen vier jaar heeft geduurd.'








ABVAKABO FNV