Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z08347

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het verwachte tekort aan leerwerkplaatsen voor mbo-leerlingen. (Ingezonden 1 mei 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van het artikel "Crisis pakt beroerd uit voor bouwvakkers in de dop"?
1)


2
Herinnert u zich mijn vragen uit januari 2009? 2)


3
Kunt u inmiddels verslag doen van het overleg met de MBO Raad, het Colo en gemeenten, dat u toen heeft toegezegd?


4
Heeft u inzicht in de tekorten die er dreigen aan leerwerkplaatsen als het nieuwe schooljaar in september van start gaat? Zo nee, bent u bereid dat te onderzoeken? Zo ja, wat zijn de gevolgen voor de 150.000 leerlingen op mbo-niveau 1 en 2?


5
Stelt de overheid de voorwaarde bij bouw- en infrastructuurprojecten dat het leerlingplaatsen moet opleveren? Zo nee, waarom niet?


6
Bent u bereid minimaal aan het budget dat in het Crisisakkoord is uitgetrokken voor bouw en infrastructuur de verplichting te koppelen dat het leerlingplaatsen moet opleveren? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet?


7
Bent u verder bereid te bevorderen dat ook provincies en gemeenten de voorwaarde van leerwerkplaatsen stellen bij bouw en infrastructuurprojecten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat doen?


8
Bent u inmiddels wel verontrust over de verwachte verdringing door vmbo-scholieren op zoek naar een stage? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om die verdringing tegen te gaan in de sectoren waar de tekorten aan stageplekken groot zijn?


9
Heeft u ideeën op welke wijze de BOL-leerweg kan worden aangepast voor BBL-leerlingen, zodat zij niet zodanig gedemotiveerd raken dat zij afhaken?


1) Onderwijsblad, 25 april 2009

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 1496