Amnesty International

Nederland

Burgemeester Leers eist eerlijk proces voor Abdoullah Al-Mansouri

8 mei 2009 Drie jaar na zijn arrestatie is er nog steeds veel onduidelijkheid over het proces in Iran tegen de Nederlander van Iraanse afkomst Abdoullah Al-Mansouri. Daarom voert Amnesty International, in aanwezigheid van directeur Eduard Nazarski, op 11 mei actie in zijn woonplaats Maastricht.

In het stadhuis van Maastricht zal burgemeester Gerd Leers om 12.30 uur als eerste een oproep aan de Iraanse autoriteiten tekenen voor een eerlijk en openbaar proces voor Al-Mansouri. Daarna volgt (tussen 14.00 en 16.00 uur) een wake op de Servaasbrug, waarbij het publiek de oproep van Leers kan ondersteunen.

Abdoullah Al-Mansouri werd op 11 mei 2006 in Syrië gearresteerd en vijf dagen later overgedragen aan Iran. Sindsdien heeft Amnesty International op verschillende manieren actie gevoerd om opheldering te krijgen over het lot van Al-Mansouri. Veel burgers en politici, onder wie burgemeester Leers en Tweede-Kamerleden, onderschreven Amnestys verzoeken tot meer informatie en de garantie op een eerlijk en openbaar proces voor een onafhankelijke rechter, met een advocaat van eigen keuze, Nederlandse consulaire bijstand en de mogelijkheid van een hoger beroep.

De Iraanse autoriteiten hebben tot dusver nauwelijks specifieke informatie over de procesgang van Al-Mansouri naar buiten gebracht. Amnesty blijft daarom aandringen op de openbaarheid waartoe Iran zich verplicht heeft volgens internationale mensenrechtenstandaarden.

Achtergrondinformatie
Al-Mansouri was politiek actief voor de Ahwazi, een van de vele etnische minderheidsgroeperingen in het land. De Ahwazi wonen voornamelijk in de olierijke provincie Khoezistan. Ze worden door de Iraanse autoriteiten onderdrukt en gediscrimineerd, bijvoorbeeld bij de toegang tot huisvesting, onderwijs en werk. De economische achterstelling en frustratie die hiervan het gevolg zijn, leiden al decennialang tot onrust in Khoezistan.

Amnesty International rapporteert al decennialang over ernstige mensenrechtenschendingen in Iran. Afwijkende meningen worden door de overheid onderdrukt. Journalisten, schrijvers, wetenschappers en vrouwen- en mensenrechtenactivisten zijn het slachtoffer van willekeurige arrestaties. Marteling en mishandeling komt veel voor in gevangenissen en detentiecentra. In 2009 werden tot nu toe al minstens 140 mensen geëxecuteerd, onder wie twee die minderjarig waren ten tijde van hun misdrijf. Onder hen was de op 1 mei geëxecuteerde Delara Darabi. Executies worden uitgevoerd door steniging en ophanging. Daarnaast worden ook nog steeds mensen veroordeeld tot amputatie en geseling. In 2008 werden bij acht mensen hun vingers of een hand geamputeerd na hun veroordeling voor diefstal. In november 2008 kreeg Soghra Molaii tachtig zweepslagen wegens een onwettige relatie.

Meer informatie
Lees het Amnesty rapport Iran:New Government Fails to Adress Dire Human Rights Situation, van 16 Februari 2006