Vlaamse Overheid

de uitvoering van het nieuwe woonzorgdecreet

Minister Heeren laat geen gras groeien over de uitvoering van het nieuwe woonzorgdecreet

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 8 mei 2009

Amper een maand nadat het nieuwe woonzorgdecreet definitief werd goedgekeurd, stelde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren een pakket aan uitvoeringsmaatregelen voor aan de leden van de Vlaamse Regering. Het pakket bestaat uit drie verschillende besluiten.

Vooreerst is er een procedurebesluit dat een aantal procedures regelt en uniformiseert, onder meer op het vlak van de erkenningsprocedures voor woonzorgvoorzieningen.

Daarnaast is een besluit dat betrekking heeft op de voorafgaande vergunning van nieuwe initiatieven. Dit besluit regelt bijvoorbeeld dat een initiatiefnemer die bouwt geen 12 jaar, maar nog 8 jaar ruimte krijgt om minstens een winddichte infrastructuur te realiseren. Op die wijze wordt een zorgrealisatie op een zo kort mogelijk termijn gestimuleerd.

Het derde besluit regelt de inhoudelijke voorwaarden waaraan een voorziening moet voldoen om in de programmatie te passen, erkend te worden en gesubsidieerd te worden. Dit derde besluit wordt vervolledigd met een specifieke bijlage voor elke woonzorgvoorziening. Zo is er een bijlage betreffende de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, de diensten voor logistieke hulp, de diensten voor oppashulp, de diensten voor thuisverpleging, de diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds, de lokale en regionale dienstencentra, de diensten voor gastopvang, de dagverzorgingscentra, het herstelverblijf, het kortverblijf, de woonzorgcentra, en de verenigingen van gebruikers en mantelzorgers.

Een ganse waaier van zorgvoorzieningen wordt op deze wijze gedefinieerd en onderworpen aan voorwaarden die bijdragen tot een maximale continuïteit van zorgverlening en een maximale kwaliteit van zorg ten aanzien van oudere, zieke of zorgbehoevende personen. Voor een aantal zorgvoorzieningen betreft het hun allereerste erkenning binnen een decretaal kader: de aanvullende thuiszorg, de diensten logistieke hulp, de diensten voor thuisverpleging, de diensten voor gastopvang en de centra voor herstelverblijf.

De ontwerpteksten van uitvoeringbesluiten worden voorgelegd aan de Raad van State. Indien alles vlot verloopt, zullen de besluiten ingaan op 1 juli 2009.

Intussen werkt minister Heeren verder aan de voorbereiding van de uitvoeringsbesluiten betreffende de zorgnetwetwerken, de assistentiewoningen en de partnerorganisaties.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
Gsm: 0496 56 75 69
E-mail: paskal.deboosere@vlaanderen.be