Gemeente Schiedam


Mei 2009

Kick-off Experimentenwet BIZ in Schiedam


06 mei 2009

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) gaf op dinsdag 28 april op bedrijventerrein Vijfsluizen in Schiedam de kick-off van de Experimentenwet Bedrijven Investerings Zones (BIZ). Deze wet, die op 1 mei 2009 in werking treedt en is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken, maakt het voor gemeenten mogelijk om samen met ondernemers te investeren in de kwaliteit van de bedrijfsomgeving.

De activiteiten van een BIZ moeten gericht zijn op het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of een ander mede publiek belang in de openbare ruimte van de BIZ. Concreet kan worden gedacht aan activiteiten zoals het verbeteren van de verkeersvoorzieningen, de bewegwijzering, de groenvoorziening, afvalinzameling, verlichting, schoonmaak, onderhoud, brandveiligheid, graffitiverwijdering en het vergroten van de veiligheid door bijvoorbeeld extra surveillance, hekwerken en camerabewaking.

De experimentenwet BIZ is een regeling voor en door ondernemers. Het initiatief tot het oprichten van een BIZ ligt dan ook bij de ondernemers. Alle ondernemers in het gebied betalen mee. De activiteiten van een BIZ zijn aanvullend op die van de gemeente. De gemeente stelt hiervoor een heffing in en keert de opbrengst van de heffing uit aan de vereniging of stichting die de activiteiten namens de ondernemers uitvoert.

Ondernemers- en winkeliersverenigingen kampen nu vaak met het probleem van de free riders. Een belangrijk voordeel van een BIZ is dat bij voldoende animo, alle ondernemers aan een heffing meebetalen. Hierdoor wordt het probleem van de free riders opgelost en is er voldoende budget om plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Het idee voor BIZ is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada, waar het al jaren succesvol werkt onder de naam Business Improvement Districts (BID).

Binnen Schiedam hebben diverse ondernemers- en winkeliersverenigingen al aangegeven een BIZ te willen oprichten. Tijdens de kick-off ondertekenden wethouder Groene en dhr. Van der Boon (voorzitter OV Vijfsluizen) een uitvoeringsovereenkomst BI-Zone Vijfsluizen.
Foto: Jan van der Ploeg

Klik hier voor meer informatie.