Gemeente Teylingen

NUON-aandelen

College Teylingen voor verkoop NUON-aandelen

08 mei 2009

Het college heeft het voornemen in te stemmen met de gefaseerde verkoop van de aandelen in het productie- en leveringsbedrijf van n.v. NUON aan Vattenfall ÄB. Voordat zij instemt legt zij dit voorgenomen besluit voor aan de gemeenteraad in de vergadering van 11 juni aanstaande.

Aandelen NUON

De gemeente Teylingen is net als veel overheidsorganisaties sinds 1999 aandeelhouder van NUON. Dit is vanuit de historie zo gegroeid. Vroeger waren de energiebedrijven onderdeel van de overheid. Dit is in 1999 omgezet in een aandeelhoudersschap. Teylingen heeft een belang van 0,57734% in NUON. Het jaarlijks dividend wordt in de begroting geraamd op 2,02 miljoen. Als de aandelen verkocht worden en de opbrengst wordt tegen een rendement van 4% weggezet, dan verwacht de gemeente ongeveer hetzelfde bedrag aan rendement op de begroting te kunnen zetten (vanaf 2010 in miljoenen: 2,11; 2,29; 2,38 en 2,47).

Splitsing in twee bedrijven

Het aandeelhouderschap van NUON ondergaat een fundamentele wijziging. Op basis van de Wet Onafhankelijk Netbeheer heeft NUON zich gesplitst in een netwerkbedrijf (NWB) en een productie- en leveringsbedrijf (PLB). Het NWB (Alliander) blijft op grond van de wet in publieke handen. Voor het PLB geldt die beperking niet.

Publieke belangen

Ten aanzien van het aandeelhouderschap in NUON-PLB stelt het college vast dat wanneer zij nu zou moeten instappen in het aandeelhouderschap van commerciële activiteiten van een energiebedrijf (productie, handel en levering van energie) er onvoldoende aanleiding bestaat om een dergelijke stap te zetten. De publieke belangen in de energiesector worden gewaarborgd door wet- en regelgeving en door marktwerking. De lokale overheid speelt hier geen rol meer in.

Strategische koers

In het afgelopen jaar heeft NUON in overleg met de (groot)aandeelhouders de strategische koers voor de toekomst bepaald. In deze koers staan leveringszekerheid en investeringen in duurzame energieproductie centraal. Voor het financieren van deze koers heeft NUON kapitaal nodig. De publieke aandeelhouders kunnen of willen deze (risicovolle) financiering niet leveren. NUON is daarom op zoek gegaan naar een partner die wel kan bijdragen aan het verbeteren van de leveringszekerheid en die ook het investeringsplan van NUON kan financieren.

Vattenfall

Na een zorgvuldig selectieproces heeft de Raad van Bestuur van NUON een overeenkomst gesloten met het Zweedse Vattenfall. Vattenfall heeft een bieding uitgebracht op NUON van 10.3 miljard. De Raad van Bestuur van NUON vraagt nu aan de aandeelhouders deze bieding te accepteren en de aandelen aan te bieden.

Kern van de overeenkomst tussen de directie van NUON en Vattenfall (de term sheet) is:

* Vattenfall biedt EUR 10,3 miljard in contanten voor 100% van de aandelen NUON PLB. Vattenfall verwerft in eerste instantie 49% van de aandelen. De resterende 51% van de aandelen wordt in de komende zes jaar in drie stappen verkregen onder vastgestelde voorwaarden.
* Vattenfall committeert zich aan de uitvoering van een investeringsplan van EUR 8 miljard

* Er komen afspraken voor tenminste acht jaar over blijvende behartiging van publieke belangen door een nog op te richten stichting

* Vattenfall beschikt vanaf het moment van het verkrijgen van 49% over operationele controle. Dat betekent dat zij beleidsbepalende invloed kan uitoefenen over het PLB en met de haar verbonden ondernemingen. Dit wordt onder andere vorm gegeven door het beschikken over een doorslaggevende stem in de Raad van Commissarissen (RvC).

Tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders NV NUON op 17 juni 2009 vragen directie en RvC van NUON aan de aandeelhouders in te stemmen met de transactie. Alliander, het netwerkbedrijf van NUON, valt buiten de transactie.