Gemeente Enschede

Grootse ideeën voor Enschedese cityboerderij

Studentendenktank Create Tomorrow wederom succes

Create Tomorrow, de grootste studentendenktank van de wereld, was wederom een geslaagd event. In totaal deden op donderdag 7 mei bijna 1100 studenten van universiteiten uit heel Nederland mee. Zij kwamen met verrassende oplossingen voor de ingebrachte cases van 12 organisaties, waaronder de Provincie Overijssel, Kennispark Twente, VolkerWessels, Thales en de gemeente Enschede. Een kleine honderd studenten bogen zich in 12 teams over de Enschedese case, (klik voor de case onder aan dit artikel) een concept voor een duurzame cityboerderij.

De Enschedese jury, onder leiding van wethouder Jelmer van der Zee, beoordeelde de ingebrachte concepten. Twee van de twaalf sprongen er echt uit.

BioExperience
De eerste, uiteindelijk als beste case van Enschede beoordeeld, heet BioExperience Twente, een innovatief en zelfvoorzienend kennisplatform. In dit kennisplatform worden nieuwe technieken op het gebied van milieuvriendelijke landbouw en veeteelt, biobrandstoffen en biotextiel ontwikkeld. Natuurlijk in samenwerking met de Universiteit en grote bedrijven. Ook schetst het plan een expositieruimte, waar alle ontwikkelde technieken aan het publiek gepresenteerd kunnen worden.
Het plan BioExperience Twente viel vooral op door het idee om energie voor het complex op te wekken met algen. Hiervoor had het team een bijzonder design voor de algengeneratoren ontworpen. Ook had het milieuvriendelijk produceren van textiel een groot aandeel in het plan, hetgeen goed past bij de Enschedese textielhistorie.

ToenMorrow
De tweede case: ToenMorrow. Het verantwoordelijke team bedacht een totaalconcept voor een zelfvoorzienend en duurzaam attractiepark waar vooral de belevenis van bezoekers centraal staat. Het themapark over de ontwikkeling van traditionele boerderij naar moderne cityfarm beslaat drie tijdzones: het verleden, het heden en de toekomst. In het toekomstpark kunnen bezoekers bijvoorbeeld technische hoogstandjes, toegespitst op het boerderijleven, bewonderen en uitproberen. De nadruk ligt daarbij op nanotechnologie en genetische modificatie, waar de Universiteit een duidelijke rol vervult. Naast het themapark bedacht dit team twee naastliggende bungalowparken, de één gebouwd om het verleden te ervaren, de ander de toekomst.

Aan het event werkten een drietal bekende consultancybedrijven mee om de studenten te adviseren en te begeleiden tijdens de zoektocht naar de beste oplossingen. De hoofdprijs van EUR 4.000,- , uitgereikt door burgemeester Den Oudsten, werd gewonnen door het team dat een oplossing bedacht voor het beveiligen van de hogesnelheidslijn tegen terroristen; een case van Hengelose defensiespecialist Thales.

Kijk voor meer info op www.createtomorrow.nl

createtmwP1020666.JPG
Studenten aan de slag met de Enschedese case.

Geplaatst: 08 mei 2009.

Bijlage(n)

Open Case_Create_Tomorrow_GE.doc Case_Create_Tomorrow_GE.doc

8 mei 2009