Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z08409

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het dreigende verlies van het topschilderij `Gouden Bocht' van Berkheyde aan zakenbank JP Morgan Chase. (Ingezonden 4 mei 2009)


1
Kent u het bericht "Juridische strijd over schilderij `Gouden Bocht'"? 1)


2
Wat is de huidige stand van zaken? Is sprake van een claim of is al een civiele procedure in gang gezet door JP Morgan Chase? Zijn er inmiddels ook andere partijen die het schilderij claimen? Zo ja, welke?


3
Welke rol spelen de Nederlandse autoriteiten tot op heden? Is aan Nederland formeel verzocht om in de richting van de heer Reijtenbagh juridische en of financiële bijstand te verlenen?


4
Wat zijn de gevolgen indien een civielrechtelijke procedure om het schilderij zou worden gewonnen door JP Morgan Chase? Is het waar dat de Amerikaanse rules of engagement dusdanig streng zijn dat het schilderij letterlijk door juristen van de zakenbank van de expositie kan worden gehaald om beslag te laten leggen?


5
Is het schilderij volgens u staatsbezit? Zo ja, wat zijn hiervan de implicaties? Zo nee, waarom niet?


6
Deelt u de mening dat het schilderij van nationaal belang is? Zo ja, is het juist dat in dat geval de exportregels voor kunstbezit van nationaal belang van toepassing zijn en u aan een particuliere bezitter een exportverbod zou kunnen opleggen als het schilderij zich in Nederland zou bevinden? Zo nee, waarom niet?


7
Indien u het schilderij van nationaal belang acht, bent u dan bereid om het met spoed en eventueel voortijdig uit de huidige expositie te laten verwijderen en over te brengen naar de Nederlandse ambassade of naar Nederlandse jurisdictie, zodat een exportverbod kan worden opgelegd wanneer de rechter oordeelt dat het particulier bezit is? Zo nee, waarom niet?

9
Bent u bereid het schilderij op de lijst van beschermd erfgoed te plaatsen zodat de Amerikaanse private claim moeilijker invorderbaar wordt? Zo nee, waarom niet?


1) NRC Handelsblad, 24 april 2009
http://www.nrc.nl/achtergrond/article2223054.ece/Juridische_strijd_over_schilderij_Gouden_Bocht