Korps Landelijke Politiediensten

Valse platen en defecte remmen bij 'Ochtendgloren'

Cuijk, 08-05-2009 o Veertien samenwerkende opsporingsinstanties hebben in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 mei 2009 bij de actie Ochtendgloren op de rijksweg A73 in de gemeente Cuijk 497 personenautos en 3 vrachtautos gecontroleerd. In ruim 130 gevallen is direct proces-verbaal opgemaakt voor uiteenlopende overtredingen. Bij de snelheidscontrole vielen 469 bekeuringen, die naar het huisadres worden gezonden. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 177 km/uur. Een Duits voertuig reed met valse kentekenplaten en een Nederlandse auto reed met defecte remmen. Voor de Belastingdienst zijn 38 hits aangetroffen met kentekenleesapparatuur: Op 14 autos is beslag gelegd en er is voor 8900 euro aan achterstallige belastingschuld geïnd. Niemand had teveel alcohol gedronken.

Tussen 22.00 en 04.00 uur zijn zoveel mogelijk bestuurders op de parkeerplaatsen Lokkant en Hondsiep staande gehouden, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden.

Overtredingen
In 34 gevallen is proces-verbaal opgemaakt voor het niet tonen van rijbewijs en of kentekenbewijs. Drie bestuurders reden zonder rijbewijs, waarvan één meer dan 1 jaar was verlopen en één in het bezit was van een vals Congolees rijbewijs. Daarnaast is er bekeurd voor ongeldige APK (3), onverzekerd rijden (4), gladde banden (2), ondeugdelijke verlichting (10), identificatieplicht (7), defecte uitlaat (1), geschorst kenteken (1), niet dragen autogordel (3), defecte remmen (bestuurder deed vrijwillig afstand van de auto), zitten in de laadruimte van een auto met grijs kenteken (naheffing van de belastingdienst tussen de 4000 en 6000 euro) en een losse bestuurdersstoel (1). Bij de vrachtautos zijn 2 rijverboden opgelegd in verband met onvoldoende rusttijd.

Naheffing BPM
De Douane trof een Nederlands ingezetene aan in een auto met een buitenlands kenteken. Een navordering van de BPM zal volgen. De parketpolitie inde voor 262,50 euro aan openstaande boetes. De Koninklijke Marechaussee heeft een Turkse man ingesloten die als ongewenst vreemdeling stond gesignaleerd. In één van de gecontroleerde voertuigen is een mes aangetroffen dat als wapen is aangemerkt. Inbeslagname volgde en tegen de bezitter is proces-verbaal opgemaakt.

Deelnemers
Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 100 personen mee van politie Brabant Noord, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Nationale Recherche, Permanent Autoteam, Drugsexpertise NL, Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Parketpolitie, Openbaar Ministerie en Autobahnpolizei Dusseldorf. Rijkswaterstaat verleende facilitair haar medewerking.