Gemeente Rhenen


Ambities Uiterwaarden Rhenen

8 mei 2009 - De gemeente Rhenen wil het inrichtingsplan uiterwaarden aan andere overheden presenteren als gemeentelijke ambitie en bevorderen dat het inrichtingsplan in beleid en plannen van hogere overheden opgenomen wordt. De planvorming van hogere overheden voor de uiterwaarden van de Nederrijn is vooral gericht op de belangen van natuur en waterveiligheid. Het is belangrijk om de Rhenense ambitie, waar ook de belangen van economie en recreatie & toerisme in verweven zitten, in deze plannen mee te nemen.

Het is belangrijk om een gemeentelijke ambitie voor de uiterwaarden vast te stellen. Op de uiterwaarden bij de stad Rhenen liggen veel claims. Niet alleen vanuit de gemeente, maar ook vanuit hogere overheden, met name ten aanzien van Natura 2000 en de Robuuste Ecologische Verbindingszone. Om de gemeentelijke doelen op een goede manier te realiseren is een gebalanceerd plan nodig. Een plan waarin ook ruimte is voor recreatief gebruik van de uiterwaarden. Dat plan is ook nodig als instrument om invloed uit te kunnen oefenen op de plannen die Provincie Utrecht, provincie Gelderland en Rijkswaterstaat maken. Deze zomer stelt de provincie Gelderland het Natura 2000 beheerplan op voor de Nederrijn, ook voor de uiterwaarden in de provincie Utrecht. Als college en raad instemmen met het inrichtingsplan, verzoeken we de provincie Gelderland ons plan integraal op te nemen in het beheerplan. Dat die ambitie ook precies zo wordt gerealiseerd is echter niet gegarandeerd, aangezien met name de provincie zal toetsen aan kaders van provincie, rijk en Europa

Balans
Het plan bevat een aantrekkelijke balans tussen natuur, landschap, recreatie en economie. Zo zullen de parkeerplaatsen van de Veerweg en Rijnkade verdwijnen om de landschappelijke kwaliteit van dit deel van het gebied te vergroten. De parkeerplaatsen zullen worden gecentreerd bij de Paardenmarkt. De door de inwoners zo gewilde wandelroute Rondje binnenstad-uiterwaarden staat prominent in de plannen genoemd. Verder is er een ijsbaan voorzien en wordt voorgesteld de weilanden ten oosten van de Rijnstraat de bestemming agrarische natuur te geven.

Inwoners
Het is een plan geworden, dat gezamenlijk met de inwoners van Rhenen is gemaakt. Wethouder van Hees is hier trots op. Het is een heel evenwichtig plan geworden. Hoewel er echt verschillende belangen in de groepen zaten, merkte je dat als iedereen bij elkaar was dat er respect is voor elkaars standpunten. En respect is voor ambities die de ander heeft. Dan ontstaat er toch een consensus, een plan, waar iedereen zich in kan vinden, Mensen zijn bereid wat te geven, maar ook wat te nemen.

Meer informatie over de uiterwaarden vindt u hier.