Gemeente Utrecht

Grolmans Atlas in stadhuis

Prentbriefkaarten, foto's, schetsen, reclameplaatjes en krantenberichten uit Grolmans Atlas, geordend volgens zeven routes door de stad. Dat is de opzet van een presentatie die in mei is te zien in het Utrechtse stadhuis. Aanleiding is het verschijnen van een boek over de verzameling van de Utrechtse schilder door Paul en Jetty Krijnen, waarvan burgemeester Wolfsen het eerste exemplaar in ontvangst neemt.

Rond 1900 bracht de Utrechtse schilder Anthony Grolman 'Grolmans Atlas' bijeen, een verzameling van honderden prentbriefkaarten, foto's, schetsen, reclameplaatjes en krantenberichten, geordend volgens een aantal routes door de stad. Grolman werd bekend door zijn talloze aquarellen van Utrechtse stadsgezichten. Ook de door hem verzamelde beelden geven een indruk van de grote veranderingen die Utrecht rond 1900 doormaakte. Jetty en Paul Krijnen presenteren, in de rubriek 'Uit de Atlas van A. Grolman' van de lokale krant Ons Utrecht, sinds 2007 prentbriefkaarten uit Grolmans Atlas. Wekelijks beschrijven ze een willekeurig gekozen prentbriefkaart. Hun boek, dat uitnodigt om er zelf op uit te gaan, bevat de eerste 75 stukjes van deze rubriek, eveneens geordend volgens routes door de stad.

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van woensdag 6 mei tot en met donderdag 28 mei 2009.




Gemeente Utrecht