Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over kooihuisvesting voor vleeskuikens

08 mei 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister aangeeft dat het huidige ontwerp van het Bromaxx-systeem (kooisystemen voor vleeskuikens) niet voldoet aan de komende Europese welzijnsrichtlijn voor vleeskuikens.

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen


1) Website Jansen Poultry Equipment
http://www.jpe.org/Nieuws/21/165/Successful%20participation%20at%20VIV,%20Beijing.html

D i rectie Landbouw

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op vragen van het lid Dibi (GroenLinks) over kooihuisvesting voor vleeskuikens.

1
Kent u het bericht: "Successful participation at VIV, Beijing"? 1) Ja.

2
Bent u van mening dat het gebruik van het Bromaxx-systeem/-kooisystemen voor vleeskuikens in de EU is toegestaan na 2010 volgens de nieuwe richtlijn? Zo ja, waarom? De Europese welzijnsrichtlijn voor vleeskuikens stelt geen voorwaarden aan de aard van het huisvestingssysteem voor vleeskuikens. Het systeem moet wel voldoen aan de welzijnseisen die de richtlijn voorschrijft. Zo schrijft de richtlijn bijvoorbeeld voor dat er permanent toegang tot strooisel moet zijn.
De richtlijn stelt een maximale bezettingsnorm van 33 kg per m2. Wanneer aan bepaalde vereisten is voldaan, kan deze norm oplopen tot maximaal 42 kg. Deze maximale bezettingsnorm van 42 kg kan worden toegestaan bij het voldoen aan het uitvalcriterium van de richtlijn. Daarnaast verplicht de richtlijn voor alle bezettingsgraden het monitoren van het voorkomen van contactdermatitis (ontstekingen aan de huid) en het nemen van passende maatregelen door de bevoegde autoriteit (de AID) bij 'abnormale niveaus' van contactdermatitis.
Het huidige ontwerp van het Bromaxx-systeem voldoet dan ook niet aan de per
1 juli 2010 geldende voorschriften van de Vleeskuikenrichtlijn.

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
26 maart 2009 2009Z05630 DL. 2009/998 8 mei 2009
Kamervragen over kooihuisvesting voor
vleeskuikens

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
8 mei 2009 DL. 2009/998 2


3
Is het bericht waar dat het Holland Paviljoen op VIV China, waar Jansen Poultry Equipment (JPE) haar kooisystemen presenteerde, (mede) gefinancierd en georganiseerd is door de Nederlandse overheid? Zo ja, vindt u het gepast dat een productiesysteem voor dieren dat in de EU niet gebruikt mag worden, gepromoot wordt in een door de overheid (mede) gefinancierd en georganiseerd paviljoen?
Ja, het Holland Paviljoen is mede gefinancierd door de Nederlandse overheid (upgrading van Nederlandse inzending).
Zie verder het antwoord op vraag 2.

4
Is het waar dat, zoals op de website van JPE staat, Bromaxx-systemen zijn geleverd aan bedrijven in Rusland, Egypte, Zuid-Afrika en Libië? Is daarbij op enige wijze gebruikgemaakt van ondersteuning door de Nederlandse overheid?
Of de kooisystemen aan de betreffende landen zijn geleverd, kan ik niet nagaan. Voor de betreffende landen is er geen gebruikgemaakt van ondersteuning door de Nederlandse overheid.

5
Deelt u de mening dat kooihuisvesting voor vleeskuikens een ongewenste ontwikkeling is (vanwege de verdere intensivering van de veehouderij)? Zo ja, wat voor stappen gaat u ondernemen tegen ontwikkelingen als deze?
De ontwikkeling van kooihuisvesting voor vleeskuikens is in Nederland niet opportuun, omdat de vleeskuikenhouders moeten voldoen aan de wettelijke criteria voor milieu, dierenwelzijn en diergezondheid. Voor dierenwelzijn betekent dit dat het houderij- en huisvestingssysteem tegemoet moet komen aan het soorteigen gedrag en de behoeften van de vleeskuikens. Dat moet gewaarborgd zijn.
Ik vind de ontwikkeling van huisvesting die aan deze behoefte kan voldoen, gewenst. Ik stimuleer dan ook alleen innovatieve huisvestingsystemen die tegemoet komen aan de gestelde randvoorwaarden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg