Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 8 mei 2009


1,1 miljoen euro voor preventiecoaches geestelijke gezondheid in secundaire scholen

Op initiatief van Veerle Heeren, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, besliste de Vlaamse regering vandaag om 1,1 miljoen euro te investeren in de ondersteuning van een geestelijk gezondheidsbeleid in secundaire scholen. Met deze middelen worden 5,5 VTE preventiecoaches aangesteld die verbonden zijn aan de LOGO's en scholen zullen ondersteunen.

Op deze manier krijgen alle secundaire scholen de mogelijkheid om een kwaliteitsvol beleid te voeren inzake geestelijke gezondheid. Hierbij gaat de aandacht naar alle leerlingen en een veelheid aan thema's (depressie, suïcide, pesten, middelengebruik, geweld,...).

De coachen zullen, onder meer, instaan voor de vorming van leerkrachten en ouders, aandacht hebben voor geestelijke gezondheidsbevordering bij leerlingen, sensibiliseren rond vroegdetectie van jongeren met risico's en zorg voor leerlingen met beginnende symptomen van depressie en suïcidaliteit.

Het project loopt gedurende drie schooljaren en wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de centra voor leerlingenbegeleiding.

Het budget van 1.188.000 euro is voorzien binnen het Vlaamse actieplan suïcidepreventie.