Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 136/EM
Datum: 8 mei 2009

Provincie Fryslân stimuleert carpoolen

Kostenbesparend, beter voor het milieu en vooral gezellig. Met deze argumenten willen de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe het carpoolen onder hun inwoners stimuleren. Op vrijdag 8 mei gaf gedeputeerde Piet Adema van de provincie Fryslân het startschot voor de campagne rond het carpoolen door het presenteren van de vernieuwde website Carpooldate.nl. Op deze website kunnen mensen zich inschrijven om een carpoolafspraak te maken.

"We moeten ons beseffen dat we goed moeten omgaan met onze schepping en dat we op allerlei manieren hier een bijdrage aan kunnen leveren. Met deze carpoolcampagne faciliteren we dat reizigers gemakkelijk kunnen gaan carpoolen. Daarnaast werken we zo aan een belangrijke doelstelling uit het Energieakkoord: het fors reduceren van de CO2-uitstoot," zegt Piet Adema. "We richten onze inspanningen op meerdere terreinen zoals het 100.000 voertuigenplan en het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en de fiets." De provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Noord-Holland hebben het Energieakkoord getekend. Hiermee levert Noord-Nederland een grote bijdrage aan de kabinetsdoelen voor duurzame energie en minder CO2-uitstoot in Nederland.

De drie noordelijke provincies willen het carpoolen stimuleren om de toenemende verkeersdruk op de wegen te verminderen en een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Zowel individuele personen als bedrijven kunnen zich inschrijven. Carpoolen levert ook voor werkgevers voordelen op, zoals minder parkeerdruk en een positief imago door een bijdrage aan de leefbaarheid van de omgeving. De campagne ondersteunt werkgevers om het carpoolen in hun bedrijf of organisatie te stimuleren.

In de komende weken wordt via verschillende middelen de website Carpooldate.nl onder de aandacht gebracht. Piet Adema riep in zijn toespraak alle automobilisten van Fryslân die nu nog alleen in de auto zitten op om zich in te schrijven op Carpooldate.nl. "Zo kunnen zij meteen de voordelen van het carpoolen benutten. Bovendien maken zij kans om mee te dingen naar de titel Noordelijk Carpoolteam van het jaar 2009!"


---- --