Provincie Antwerpen


11-02-2009
Mano Mundo 2009: méér dagen, méér dan muziek!

Programma 2009: grote namen, grote thema's, gratis toegang.

De 16e editie van Mano Mundo, de eeuwige kick-off van de zomerfestivals, staat helemaal in de steigers. Jaarthema is Waardig Werk. Bovendien worden basisthema's als toegankelijkheid, interculturaliteit en duurzaamheid zorgvuldig uitgewerkt doorheen het hele festival. Dit jaar is er ook extra aandacht voor HIV-awareness door de samenwerking met Designers Against Aids. Daardoor begint het festival al met DAA-optredens op vrijdagavond die worden afgesloten met een dj-set van Buscemi.

Punjabi MC
Absolute toppers zijn de Asian Underground-dj Punjabi MC uit Engeland, bekend van de monsterhit 'Mundian To Bach Ke', de Amerikaanse soul- en rockster Garland Jeffreys ('Matador' 'Hail, hail, rock 'n roll'), de Marrokkaan Talbi One met zijn unieke Reggada-stijl en de Mauretaniër Daby Touré, telg uit de beroemde Touré Kunde-familie.

Het festival laat zijn crossculturele roots niet los met projecten als Mec Yek (Piet Maris van Jaune Toujours en twee Slovaakse zangeressen), muziek uit de Peul van de Senegalees Malick Pathé en de Congolese rumba van Ziggy Nampo. Ook biedt Mano Mundo een podium aan de leading lady van het Jiddische lied Myriam Fuks.

Murga Armada / Alex De Mey
Ambiance is verzekerd met de Bollywooddans van het Gori Ka Dance Orchesta, de latinoritmes van Murga Armada met o.a. Pieter en Tinne Embrechts en de Crème Glace Quès met Dimitri Leue.

Bij de Dj's zitten grote namen, zowel in de world groove met Buscemi en het opkomend talent Merdan Taplak als in de electro met o.a. Ramon Tapia en DJ Mystique. De hiphop van Undefined of Maesland met PITA (ABN) zal ook weer vooral een jong publiek aanspreken.

Roland van Campenhout
. Ten slotte is er ook een sterk geëngageerde Belgische delegatie, ook dit jaar wordt het geheel gepresenteerd door Leki. Zo zal Gregory Frateur te gast zijn bij de Confituur All stars-tribute aan Designers against aids, Jenne Decleir keert terug met zijn Hotel Amigo en Roland zal eindelijk in zijn Boom te beluisteren zijn. Wat hij gaat spelen weten we nog niet, maar dat hij komt is zeker. Last but not least zullen Bart Peeters & band op het hoofdpodium een concert geven dat speciaal voor doven en slechthorenden wordt getolkt. Het is niet de eerste keer dat Bart dit doet en de manier waarop hij op de doventolken inspeelt is ook een eye-opener, of liever ear-opener voor het grote publiek.

Muziek is slechts een onderdeel van het festival. Het circusplein met de shows van Ell Circo d'El Fuego, met Clowns zonder Grenzen, de theaterbus van Bus-A-Nova, het optreden van kapitein Winokio, de Murga's die over het terrein lopen, de workshops in het WereldDoeDorp, de activiteiten op het Terra Nova-plein of de verhalen op de waterfiets van Captain Pedalo Parlando zijn slechts een kleine greep uit het aanbod voor gezinnen en kinderen.

Of zoals Inga Verhaert, verantwoordelijke gedeputeerde voor het festival, trots opmerkt: 'de dynamiek van Mano Mundo komt voort uit een unieke reeks samenwerkingsverbanden: hoe een klein festival soms een voorbeeld kan zijn voor de grote wereld.'

Mano Mundo is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met 11.11.11 en Wereldsolidariteit. Praktische info
wanneer:
8, 9 en 10 mei 2009
waar:
De Schorre - Boom
Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Frank Cuypers
frank.cuypers@admin.provant.be 0473 732 052

Jo Lambin
Dienst Noord-Zuidbeleid DNZ | Provinciebestuur Antwerpen Boomgaardstraat 22 | B 2600 Berchem | België
t +32 3 240 56 46
f +32 3 240 56 56
m + 32 473 442 520
mailto:jo.lambin@admin.provant.be www.provant.be/dnz
www.manomundo.be