Ingezonden persbericht


Van 4 tot en met 7 juni 2009 vinden in de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) plaats voor de periode 2009-2014. In Nederland zijn de verkiezingen op donderdag 4 juni. De programma's van Nederland 2 besteden veel aandacht aan de aanstaande verkiezingen.

NOVA Politiek Europa/Europa kiest (NPS/VARA)
Van vrijdag 8 t/m vrijdag 29 mei, 22.15 uur
Vierdelig debatprogramma uit Dudok in Den Haag

De slag om Brussel (VPRO)
Van maandag 11 mei t/m 1 juni, 22.55 uur
In de aanloop naar de Europese verkiezingen maakt de VPRO een vierdelige serie over de macht van Brussel. In De Slag om Brussel doen Roland Duong en Teun van de Keuken, bekend van de Keuringsdienst van Waarde (RVU), op luchtige toon diepgravend onderzoek naar geheimen achter Europese regelgeving.

Paul Rosenmöller en de grenzen van Europa (IKON)
Van zondag 17 mei t/m zondag 21 juni, 20.15 uur
In de zesdelige IKON-serie "Paul Rosenmöller en de grenzen van Europa" reist de presentator met het oog op de Europese verkiezingen door Europa op zoek naar de letterlijke en figuurlijke grenzen van deze lappendeken. Met de kenmerkende nieuwsgierige IKON-blik behandelt hij een aantal grote issues, zoals vrede en veiligheid, de economie, het milieu en de vluchtelingenproblematiek, maar bijvoorbeeld ook culturele en religieuze kwesties en corruptie en armoede in de nieuwe lidstaten.

VPRO's IMPORT: Iedereen blank in Barking (All white in Barking) Woensdag 20 mei, 23.55 uur
In het Londense district Barking komen steeds meer immigranten wonen. De oudere lokale bevolking slaat hen en vooral hun eetgewoonten met argusogen gade, want "Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet". Of toch wel?

Het Vermoeden (IKON)
Zondag 24 mei, 11.00 uur
In het kader van de komende Europese Verkiezingen is econoom en oud-ambassadeur Edy Korthals Altes (1924) te gast in Het Vermoeden. Onlangs werd zijn boek Spiritual Awakening gepresenteerd. Daarin geeft hij zijn visie op de noodzaak van een spirituele vernieuwing van Europa.

VPRO's IMPORT: Het fort (la forteresse)
Woensdag 27 mei, 23.40 uur
Veelvuldig bekroond intiem portret van asielzoekerscentrum in Zwitserland.

VPRO's IMPORT: Oost Europa van communisme naar kapitalism Zaterdag 30 mei 14.05 uur: The last battle of the Milkbar (film) Zaterdag 30 mei 14.55 uur: Art of selling (film)

In Europa in 3 nachten (VPRO)
In de nacht van zondag 31 mei, maandag 1 en dinsdag 2 juni Herhaling van de hele serie In Europa van Geert Mak

Europa in 10 ergernissen (NCRV)
Dinsdag 2 juni, 19.00 uur
Aan de vooravond van de Europese verkiezingen brengt de NCRV Europa in 10 ergernissen. In deze 2,5 uur durende live-uitzending laat de NCRV zien wat de invloed is van Europa op het dagelijks leven. Diverse radio- en televisieprogramma's van de NCRV leveren een bijdrage, waaronder Man bijt hond en Netwerk. Ergernissen die aan bod komen zijn: 'Nederland betaalt zich blauw aan Europa', 'de Polen pikken onze baantjes in' en 'We verliezen onze identiteit'. De presentatie van deze 100% politici-vrije uitzending is in handen van Ghisleine Plag.

The Future Express Europa special (NCRV/NMO/OHM)
Dinsdag 2 juni, 21.20 uur
De documentairereeks Future Express reist per trein door 26 landen in zes continenten. De serie geeft antwoorden op de vraag waar het met de moderne wereld heen moet. In tijden van oorlogsdreiging en crisis hebben mensen de neiging zich af te sluiten. Future Express nodigt de kijker uit om de ramen naar de buitenwereld te openen en zich te laten inspireren door authentieke en ontroerende verhalen van medereizigers wereldwijd. Deze aflevering staat in het teken van Europa.

Europees lijsttrekkersdebat kleine partijen (NOS)
Woensdag 3 juni, 18.55 uur
Op 3 juni, de vooravond van de Nederlandse stembusgang, gaan de Europese lijsttrekkers van de deelnemende Nederlandse partijen met elkaar in debat. De NOS laat dan zoveel mogelijk partijen, van klein tot groot, van links tot rechts en van pro-Europa tot anti-Europa aan het woord. Dat gebeurt in twee afzonderlijke debatten vanuit het Stadhuis in Den Haag in aanwezigheid van publiek. In het lijsttrekkersdebat deel 1, gepresenteerd door Dominique van der Heyde, is het de beurt aan zes kleine(re) partijen (gebaseerd op de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer). Het gaat om D66, CU/SGP, Partij voor de Dieren en drie nog nader vast te stellen partijen die ook meedoen aan de Europese verkiezingen.

Europees lijsttrekkersdebat grote partijen (NOS)
Woensdag 3 juni, 20.55 uur
De deelnemers aan het lijsttrekkersdebat deel 2, gepresenteerd door Ferry Mingelen, zijn CDA, PvdA, VVD, PVV, SP en GroenLinks. In beide debatten komen in ieder geval twee belangrijke Europese thema's aan bod: Europa en de economische crisis en de macht van Europa versus de macht van de individuele lidstaten. Daarnaast komen ook andere actuele onderwerpen ter sprake. Ferry Mingelen is bij beide debatten discussieleider.

Profiel: De Europese familie van Wilders (IKON)
Woensdag 3 juni 22.55 uur
Het lijkt erop dat de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders het goed gaat doen bij de komende Europese verkiezingen. In de peilingen staat de partij op drie zetels, evenveel als de Socialistische Partij. Wat is het Europese gezicht van Geert Wilders? Met wie gaat hij straks samenwerken in het Europese parlement? Wie is zijn Europese familie en heeft die dezelfde ideeën over de Islam, immigratie, en de toekomst van Europa? In Profiel van de Europese familie van Wilders presenteren we de neven van Wilders in Belgïe, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Italïe en Oostenrijk. En gaan we op zoek naar de oorzaak van de groeiende populariteit van partijen als de Partij van de Vrijheid.

Bekendmaking uitslagen Europa (NOS)
zondag 7 juni, 22.30 uur

Nederland 1

Erasmus Europees lijsttrekkersdebat Eén Vandaag (AVRO/TROS) Dinsdag 2 juni, 18.30 uur

Pauw en Witteman (NPS/VARA)
Donderdag 7 mei, vanaf 23.00 uur
Europees lijsttrekkersdebat

Uitslagenavond Europese verkiezingen (NOS)
Donderdag 4 juni, 21.25 uur
Uitslagen met aansluitend debat tussen de partijleiders van de grote partijen Vanuit het stadhuis in Den Haag komt de Nederlandse uitslagenavond. Ons land stemt als één van de weinige van de 27 lidstaten al op 4 juni voor de leden van het Europees Parlement. De meeste andere lidstaten doen dat op zondag 7 juni. De uitzending begint met een exit poll, die in samenwerking met het ANP is gehouden. Vervolgens presenteert Astrid Kersseboom gedurende de avond de binnenkomende uitslagen uit de Nederlandse gemeenten. Philip Freriks heeft als centrale presentator twee 'side-kicks' aan tafel. Europa-correspondent Paul Sneijder duidt de uitslagen vanuit Europese context. En Ferry Mingelen bekijkt de uitslagen met 'Nederlandse ogen' richting de Haagse politiek. Tijdens de avond zal er veelvuldig worden geschakeld naar de politieke partijen die in hetzelfde Haagse stadhuis hun verkiezingsbijeenkomsten houden. De aanwezige partijleiders zullen reageren op de exit poll en de binnenlopende uitslagen. Ook zullen zij een toespraak houden nadat de Nederlandse einduitslag bekend is. Aan het einde van de avond is er een debat onder leiding van Ferry Mingelen met de Tweede Kamer-fractievoorzitters van CDA, PvdA, VVD, PVV, SP en GroenLinks.