Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



---

Geen contract met moskeeën meer

7 mei 2009
Stadsdeel De Baarsjes wil niet opnieuw, zoals in 2005 na de moord op Theo van Gogh, een `contract met de samenleving' sluiten om met de moskeeën in gesprek te blijven. De uitwerking van het contract, zoals het samen signaleren van extremisme, valt tegen. Dit bleek afgelopen commissievergadering.

Serieuze gesprekspartner

De VVD vindt dat het contract in 2005 wel een belangrijke samenbindende functie had, omdat daarmee de dialoog in stand bleef. Waar het mis ging, was de gekozen vorm: een door het stadsdeel opgelegd contract staat de gelijkwaardigheid in de weg, zo vinden de partijen. Je neemt moskeeën niet serieus als gesprekspartner door met een contract te zwaaien, aldus GroenLinks en D66.

Meer dan alleen koffie drinken

Een contract komt er dus niet meer. Wel blijft portefeuillehouder Lambriex (PvdA) in gesprek met de moskeeën over thema's als radicalisering en samenleven. De PvdA maakt zich wel zorgen over het borgen van de afspraken. De sociaaldemocraten willen niet dat er vrijblijvend koffie wordt gedronken. Volgens Lambriex is daarvan geen sprake omdat hij met duidelijke standpunten het gesprek aangaat. Lopen de besprekingen onverhoopt vast, dan komt hij terug bij de Raad.
---